· · Komentari: 3
PTICE

BEOGRAĐANE u poslednje vreme UZNEMIRAVAJU velike PTICE - doznali smo o ČEMU JE REČ!

Ukoliko živite u soliteru idite u smiraj dana na balkon i videćete nešto posebno.

1596452428_SOko.jpg
Soko, gradska grabljivica Foto: Piksabej

Svake večeri stanovnici novobeogradskog Bloka 37 posmatraju kako se sa vrha zgrade ptica bukvalno baci, a onda raširi krila i poput aviona malo se nakrivi i munjevitom brzinom sjuri na krošnju drveta! Ko je to? Šta je to?

Pročitajte još: Mačak SEM je služio na ratnim brodovima, preživeo TRI TORPEDA i otišao u PENZIJU

U Srbiji se može videti oko 360 vrsta ptica, a u Beogradu najmanje 150!  Većini vrsta prija život u gradu, a većina bira mirnije prostore u parkovima, na sportskim terenima i gradskim grobljima. Međutim, grabljivice biraju stan tamo gde je najveća gružva!

Soko je "gradski lik"
Vetruška je jedna je od retkih grabljivica koja se savršeno prilagodila na gradski život. Gnezdi se na soliterima, crkvama, dalekovodima, pa čak i uz najprometnije puteve. Hrani se sitnim sisarima, naročito mišolikim glodarima.
U Beogradu živi 150 vrsta divljih ptica.

- Verovatno vide vetrušku, a u Veogradu ima  oko 100 parova ovih sokolova, a dobila je ime po savršenom letu i lakoći korišćenja vazdušnih struja - kažu u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica.

Između solitera lete i divlje guske, a iznad Narodnog pozorišta orao belorepan!

Između soliltera se često mogu videti i divlje guske, ali i  golubovi, kosovi, gugutke, svrake, vrane, gačci... Može da se čuje i kucanje detlića, a od manjih ptica tu su velike i plave senice, laste, brgljezi i, naravno, vrabac. Malih dživdžana nema u većem broju jer im jaja jedu svrake i vrane koje su prave gospodarice drvoreda i beorgadskih parkinga.

Sova jede glodare i štetočine Foto: Piksabej

Na Kalemegdanu se može videti veliki broj ptica koje povremeno nadleću i centar grada, a pažljivi posmatrač može da vidi i orla belorepana kako nadleće Narodno pozorište! Ruševine i napuštene zgrade su idealna su mesta za gnezda.

Gačac godinama teroriše ljude u Bulevaru kralja Aleksandra, a svrake Novobeograđane.
U gradu drugačije pevaju
Ptice u gradu drugačije pevaju. Ssenice pevaju višim tonalitetom, jer se niži ne čuju od buke, dok druge vrste koje ne mogu da se prilagode zbog buke sve manje cvrkuću.

Kako ih prepoznati:

  • Crvenrepka je pepljasto siva, a trbuhu bela, a rep crven.
  • Vetruška ima zašiljena krila na krajevima i dugačak rep oivičenom crnom prugom. Mužjak ima sivoplavu kapicu i rep.
  • Svraka je crna, a krila su bela. Agresivna je u vreme parenja.
  • Gačac je crn, ali ima beli kljun, živi u Bulevaru kralja Aleksandra.
  • Vrana je pepljasto siva, a obožava kontejnere.
  • Šumska sova je kestenjasto smeđa, živi u gradskim parkovima i oglašava se sa: "Hu.huu".
  • Sova ušara voli drvorede, smeđa je, ima savijen kljun.

Pročitajte još: Poznato je da pas može da nanjuši KANCER, a da li oni mogu da OSETE I TRUDNOĆU?

U Beogradu se može videti, najmanje, 150 vrsta ptica. Najprivilegovaniji su stanovnici Kikinde u čijem gradu postoji najveće stanište sova ušara sa više od 700 primeraka.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.