· · Komentari: 0
IDEJE

Primenite tri načina TESLINOG treniranja mozga

Nikola Tesla jedan je od naših najvećih naučnika koji je zadužio čitavo čovečanstvo.

1634421175_Depositphotos_482703640_S.jpg
Foto: Depositphotos

Večita dilema je da li iza uma najvećeg genijalca kakav je Nikola Tesla postoje neki trikovi za trening mozga, kojim se služio kako bi povećao svoju produktivnost i da li ih možemo i mi primeniti kako bismo postali uspešniji?

Pročitajte još: "Ovo ću prvi put reći": Dino Merlin, kroz oči pune suza, progovorio o borbi sa TEŠKOM BOLEŠĆU (VIDEO)

Tokom života, Tesla je konstantno radio na projektima i često ih realizovaoo do kraja. Imao je i čudne navike poput spavanja od samo dva sata. Ipak, ono što je ostvario ne bi bilo moguće bez striktnog seta pravila za povećanje produktivnosti.

1. Dobro razmislite pre nego što nešto uradite

Nikola Tesla je često govorio kako može zamisliti strujna kola i retko je pravio nacrte pre početka rada na njihovoj izgradnji. Ovaj proces vizualnog razmišljanja nije svojstven svim ljudima, ali je osnovna ideja da se jednostavno treba koncentrisati na konačni proizvod. Za kreativno razmišljanje često je neophodno da se opustitte i poradite na problemu u svojoj glavi.

Pročitajte još: NJegov zadatak su bile EMOCIJE! Pet odgovora MARKA ŽIVIĆA u kojima govori sve o svojoj životnoj ulozi

- Moja metoda je drugačija. Ja ne žurim sa konkretnim radom. Kada dobijem ideju ja odmah krenem sa izgrađivanjem u svojoj mašti. Menjam konstrukciju, radim popravke i upravljam strojem u svojoj glavi. Potpuno je nebitno za mene da li testiram turbinu u glavi ili u radionici. Primetim čak i ako ne radim dobro. Razlike nema, a rezultat je isti – zapisao je Tesla u svojoj knjizi.

Pročitajte još: Dve VEŽBE disanja zbog kojih ćete reći NE cigarama

2. Idite u šetnju

Poznato je da odlazak u kratku šetnju ima svoje prednosti kada je u pitanju kreativnost. I Tesla je izgleda bio ovakvog mišljenja, a iako su njegove šetnje postale deo opsesivno-kompulzivnog ponašanja, on je nekoliko „eureka” trenutaka imao upravo tokom njih. Jedna od njih donijela mu je ideju o naizmeničnoj struji: Godine 1881. Tesla se preselio u Budimpeštu, oporavljajući se od nervnog sloma, a dok je s prijateljem šetao parkom recitirajući poeziju, odjednom mu je sinula ideja o naizmeničnoj struji.

3. Radite na problemima sami

Poput mnogih inovatora i kreativnih likova i Tesla je zastupao tezu da se treba osamiti tokom stvaranja i razmišljanja.

Pročitajte još: Otkrijte NAJMOĆNIJU osobinu koju posedujete: Da li ste prvo uočili TIGRA ili DRVEĆE?

– Um je oštriji i koncetrisaniji u osami i neprekidanoj samoći. Za razmišljanje nije neophodan bilo kakva velika laboratorija. Originalnost pristiže iz osame oslobođene uticaja koja nam ošteti kreativni um. Budite sami, to je tajna izumitelja, budite sami, tada se ideje rađaju – tvrdio je Tesla.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.