Oglas
· · Komentari: 1
VATRA

Sedam LOŠIH NAVIKA koje mogu da izazovu POŽAR U KUĆI

Jedna mala sveća može da uzrokuje veliki požar.

1604575228_Depositphotos_9938218_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Svedoci smo sve većeg broja požara u stanovima usled ljudske nepažnje. Opasnost od stvaranja vatre vreba sa svih strana i dovoljan je jedan trenutak, da sve postane pepeo. Zato vam donosimo listu loših navika koje mogu da izazovu požar u kući.

1. Pogrešno spajate električne aparate

Uvek morate ostaviti prostora okolo električnih aparata, jer ne smete da dozvolite toplini koju stvaraju da se generiše. Svi veliki kućni aparati poput šporeta, frižidera i mašine za pranje veša moraju biti direktno uključeni u svoju utičnicu, a ne spojeni preko produžnog kabla. Ako nekoliko velikih aparata uključujete u struju preko jednog kabla, reskirate kratki spoj koji može prouzrokovati požar.

Pročitajte još: Znate li kako je BEOGRAD dobio ime?

2. Odlazite iz kuhinje dok je šporet upaljen

Jedan od najčešćih uzroka kućnih požara su kuhanje. Potrebno je nekoliko sekundi da plin ili električna ploča izazovu vatru, pa zbog toga vatrogasci savetuju da nikada ne odlazite iz kuhinje dok kuvate.

Najčešći uzrok požara u kućama i stanovima je ostavljanje uključenih ringli bez nadzora i neoprezno ostavljanje upaljenih cigareta.

Foto: Depozit

3. Koristite stare i oštećene produžen kablove

Oni mogu da uzrokuju strujni udar i takođe da povećavaju rizik od požara u domu. Vrućina i iskre koje stvaraju "otvorene" žice u kablu mogu doći u dodir sa bilo kojim zapaljivim predmetom (tepih, kuhinjska krpa) i u roku od 30 sekundi uzrokovati požar.

Pročitajte još: PISMO koje je profesor poslao studentima postalo hit na internetu (FOTO)

4. Ostavljate električne aparate upaljene kad izlazite iz kuće 

Mnogi danas imaju naviku npr. da odu do prodavnice dok mašina za pranje veša radi. Stručnjaci i vatrogasci savetuju da nikada ne ostavljate električne aparate "u pogonu" bez nadzora.

Kada odlazite na godišnji odmor sve električne aparate potrebno je da isključite iz struje, televizor, računar, lampe, mašinu za pranje veša, frižider, naročito ako vas neće biti duže vreme.

5. Ne čistite mašinu za sušenje veša

Tačnije, filter mašine za sušenje veša i prostor oko bubnja u kojem se skupljaju ostaci tkanina. Oni će se nakupiti bez čišćenja, a toplina koju proizvodi mašina mogla bi ih zapaliti.

- Plinski bojler usled neredovnog održavanja može eksplodirati i tako takođe izazvati požar, kao i običan bojler koji se ne čisti od kamenca.

Pročitajte još: PET SUPTILNIH GESTOVA koji drugima otkrivaju vašu NESIGURNOST

Foto: Depozit

 

6. Ne gasite sveće 

Zapamtite da jedna mala sveća može da uzrokuje veliki požar, a vama je potrebna sekunda da je ugasite. Lako se prevrnu ili ih vaši kućni ljubimci mogu srušiti.

7. Odlažete čišćenje dimnjaka

Kreozot je opasna materija koja se nakuplja prilikom paljenja drva i jedan je od glavnih uzroka požara u dimnjaku. Dva puta godišnje pozovite odžačara da očisti i pregleda dimnjak, jednom pre početka sezone grejanja i nakon nje, ali po potrebi i tokom sezone ako primetite da vaš dimnjak jako čadi.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas