· · Komentari: 0

Uskliknimo s ljubavlju: Danas deca širom Srbije pevaju HIMNU u čast zaštitnika škole, učitelja i đaka, SVETOG SAVE

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u petak, 27. januara, slave Svetog Savu, praznik posvećen ocu srpske duhovnosti

1674730294_SvetiSava-Mileseva-WIKIPEDIA-naslov.jpg
Photo: Shutterstock/wikipedia

Ovaj svetac rođen je 1169. godine kao Rastko Nemanjić u gradu Rasu i bio je najmlađe dete velikog srpskog župana Stefana Nemanje i njegove žene Ane. On je bio srpski princ, monah, iguman manastira Studenice, književnik, diplomata i prvi arhiepiskop autokefalne Srpske pravoslavne crkve.

Sveti Sava je ustanovljen kao školska slava 1840. godine na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja u Kragujevcu, i slavi se kao zaštitnik škole, učitelja i đaka. U odluci tadašnjeg Popečiteljskog prosveštenija, predstavnici državne i crkvene vlasti propisali su da se Sveti Sava proglašava za "patrona svih naših škola i da se najsvečanije proslavlja".

Običaji na SAVINDAN

Želeći da umilostive Svetog Savu, mnogi nisu radili na dan njegovog praznika. Posebno se pazilo da se ne čini ništa što bi moglo da prizove vukove. Izvođene su i razne kultne radnje da bi se stoka zaštitila, i nije se nosila crvena boja jer se verovalo da je privlačila nesreću.

Današnji dan slavi se kao školska slava u svim srpskim školama širom sveta, kada se organizuju posebne priredbe posvećene životu i delu ovog sveca. 

Foto: Shutterstock

Himna posvećena Svetom Savi

'' Uskliknimo s ljubavlju Svetitelju Savi , Srpske crkve i škole Svetiteljskoj glavi. Tamo venci tamo slava Gde naš srpski pastir Sava. Pojte mu Srbi, Pesmu i utrojte!

Blagodarna Srbijo, Puna si ljubavi Prema svome pastiru Svetitelju Savi. Celo Srpstvo slavi slavu Svoga oca Svetog Savu. Pojte mu Srbi, Pesmu i utrojte!

S neba šalje blagoslov Sveti otac Sava Sa svih strana svi Srbi S mora i Dunava. K nebu glave podignite Savu tamo ugledajte. Savu srpsku slavu, pred prestolom Tvorca!

Da se srpska sva srca S tobom ujedine, Sunce mira, ljubavi, Da nam svima sine, Da živimo svi u slozi, Sveti Savo, ti pomozi, Počuj glas svog roda, srpskoga naroda!

Pet vekova Srbin je U ropstvu čamio Svetitelja Save Ime je slavio. Sveti Sava Srbe voli I za njih se Bogu moli. Pojte mu Srbi, Pesmu i utrojte!''

 

BONUS VIDEO: 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.