Oglas
· · Komentari: 0
svetac

Vernici danas obeležavaju SVETOG APOSTOLA AKILU I PREPODOBNOG NIKODIMA: Dali su veliki doprinos hrišćanstvu

Sprska pravoslavna crkva praznuje ih 27. jula

1658829481_svecii.jpg
Foto: Unsplash
Oglas

Akila je bio jedan od sedamdeset apostola, učenik apostola Pavla, zajedno sa svojom suprugom Prisilom bio mu je veliki pomoćmik u propovedanju Jevanđelja.

Jevrejin poreklom iz Ponta, on je živeo u Rimu sa svojom ženom Priskilom, odakle ga car Klaudija 52. godine protero i naselio u Korint.[1] Tamo se susreo sa apostolom Pavlom, koji je je kristio njega i njegovu ženu i uveo ih u hrišćanstvo.

U svojoj Poslanici Korinćanima, koju je pisao u Efesu, apostol Pavle na kraju kaže: pozdravljaju vas mnogo Akila i Priskila sdomašnjom crkvom svojom (Kor 16, 9). Po smrti cara Klaudija bi dozvoljeno Jevrejima da se vrate u Italiju, i Akila s Priskilom se vrati u Rim. Pišući po tom poslanicu Rimljanima iz Korinta apostol Pavle pozdravlja stare prijatelje i satrudnike svoje: pozdravite Priskilu i Akilu, pomćnike moje u Hristu Isusu koji za dušu moju svoje vratove položiše, kojima ne ja jedan zahvaljujem nego i sve crkve neznabožačke, i domašnju crkvu njihovu (Rim 16, 3–4). Docnije opet vidimo Akilu u Efesu, gde deluje zajedno sa svetim Timotejem. Okovan u Rimu piše Pavle Timoteju u Efes: pozdravi Priskilu i Akilu (Druga Timoteju 4, 19).

Pročitajte još: Kako se piše? ŠORTS ili ŠORC, primer koji zbunjuje mnoge

Tokom progona cara Nerona i povukao se Efes gde je propovedao Jevanđelje zajedno sa svojom suprugom Prisilom, gde su oboje završili mučeničkom smrću.

Nikodim je biblijska ličnost, jevrejski sveštenik (farisej) i član sinedriona koji je poslan da prouči Isusovu nauku.

Nakon nezadovoljstva prvosveštenika i fariseja što nije Isusa priveo k njima, on je otvoreno ustao protiv njih (Jovan VII, 32, 45 — 53). Posle stradanja i Hristove smrti, pomogao je Josifu Arimatejeskom pri skidanju Hristovog tijela sa krsta i pogrebenja (Jovan XIX, 38 — 42). Po crkvenom predanju primio je krštenje od apostolâ. Judeji su ga udaljili iz sinedriona i Jerusalima. Potom je živeo u domu svog rođaka Gamalila izvan Jerusalima, gde je i skončao.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas