Oglas
· · Komentari: 0
ZANIMLJIVO

Vojvotkinja od Albe je bila među najbogatijim ženama Španije, a jednu stvar joj nikada nisu oprostili

Marija del Rosario Kajetana Fic-Džejms Stjuart de Silva ili jednostavno vojvotkinja od Albe je bila ekscentrik.

1629893834_vojotkinja.jpg
Foto: YouTube printscreen /AGENCIA EFE
Oglas

Uprkos svom neobičnom izgledu - svi su je voleli Marija del Rosario Kajetana Fic-Džejms Stjuart de Silva bila je jedina ćerka 17. vojvode od Albe Jakoba Fic-Džejmsa Stjuarta.

Pročitajte još: PRAVI IDENTITET TITA KRILA JE NJEGOVA NATALNA KARTA! Brozov astrolog je bio UPLAŠEN! Evo šta je video...

Njen otac imao je 42 godine kada je oženio tada dvadesetogodišnju markizu od San Vinsentea Mariju del Rosario. Nakon 6 godina braka, ona je rodila Kajetanu 1926. godine, a vojvoda je maštao o muškom nasledniku. Međutim, markiza je obolela od tuberkuloze, od koje je preminula 1934. godine. Kako bi zaštitila ćerku, markiza Marija nije dozvoljavala da joj se Kajetana približava, pa dete gotovo da nije ni zapamtilo majku.

Donosimo vam 10 zanimljivih činjenica o vojvotkinji od Albe:

1. Prema Ginisovoj knjizi rekorda, držala je svetski rekord za naj aristokratskije naslove, ukupno 49. Sedam puta je bila vojvotkinja, 19 puta grofica i 23 puta markiza.

2. Ona je bila potomak kralja Jakova II i daleka rodbina sadašnjeg britanskog monarha, Elizabete II i Vinstona Čerčila

3. Prijateljica slavnih ličnosti i kraljevske porodice, bila je poznata po tome što je ugostila Odri Hepbern i Džeki Kenedi tokom njihovih poseta Španiji i što je svoju madridsku palatu dala Iv Sent Lorenu da održi Diorovu reviju 1959. godine.

4. Vojvotkinja od Albe posedovala je neverovatnu kolekciju umetnosti i artefakata, uključujući slike Goje i Velaskeza, prvo izdanje Don Kihota i prve Kolumbove karte Amerike.

Bila je spremna da se odrekne svog velikog bogatstva da bi bila SREĆNA.

5. Vojvotkinjin prvi brak sa pomorskim oficirom don Pedrom Luisom Martinesom de Irujo i Artacozom, Njujork Tajms je opisao kao „najrazrađeniji društveni događaj u Španiji od kraja monarhije“. Nosila je dijamantsku tijaru koja je nekada bila u vlasništvu supruge Napoleona III, dok je njena venčanica bila izrazito slična onoj koju je nosila vojvotkinja od Kembridža 2011.

6.Vojvotkinja od Alba bila je jedna od najbogatijih aristokrata u Evropi, a Forbs je njeno bogatstvo procenio na 2,8 milijardi evra.

7. Nekada poznata po svojoj lepoti, pročulo se kako je odbila priliku da bude Pikasova muza.

8. Iako se udavala tri puta, njen poslednji brak bio je prava senzacija kada se udala za Alfonsa Dieza Carabantesa, državnog službenika 25 godina mlađeg od nje.

9. Pokušala je da svoju mladost sačuva bezbrojnim plastičnim operacijama, koje su sasvim uništile njeno lice.

10. Oblačila se krajnje ekscentrično (jarke boje, mrežaste čarape, jaka šminka).

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas