· · Komentari: 0
TRENING

Da li treba NOSITI MASKU tokom fizičke aktivnosti? Stručnjaci su JEDNOGLASNI

Jednostavan odgovor ne postoji, jer zavisi od vrste treninga, mesta gde vežbate, kao i od toga da li zbog zdravstvenog stanja spadate u rizičnu grupu.

1601023810_Depositphotos_394425434_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Dr Radživ Fernando, infektolog koji od 2014. godine slovi za jednog od najboljih njujorških lekara, objasnio je da je najbolji način da izbegnete bilo kakvu nelagodnost dok vežbate sa maskom, da se opredelite za treninge na otvorenom ili virtualne.

Ako vežbate u privatnosti svog doma ili pronađete mesto napolju na kojem ćete lako moći da se držite propisane fizičke distance, maska vam nije potrebna. Ali, neka vam bude pri ruci kada ste napolju u slučaju da vam se s nekim ukrste putevi.

Pročitajte još: NIJE teretana: Najefikasnije se MRŠAVI ovim aktivnostima

Ukoliko živite u metropoli, gde ćete se sigurno mimoilaziti sa mnogima tokom vežbanja, neophodno je da nosite masku. Koliko dugo ćete je nositi zavisi od intenziteta vežbi koje radite, da li imate problema sa disanjem, kao i niza drugih faktora.

Kada hodate i dižete lake tegove - nosite je!

Recimo, kada radite vežbe niskog intenziteta poput hodanja i lakog dizanja tegova, trebalo bi da nosite masku tokom treninga. Dok radite vežbe visokog intenziteta, kao što su trčanje i dizanje teškog tereta, savetuje se da češće pravite pauze, jer nošenje maske tokom ovih vrsta treninga može teško da vam padne.

Pravite pauze
- Ako se mučite, napravite pauzu i nastavite trening kada se budete bolje osećali - kaže dr Fernando. - Budu li simptomi potrajali,  potpuno prekinite trening.
Teže disanje i vrtoglavica su znak da prekinete trening...

Veoma je važno da obraćate pažnju čak i na najmanje znakove da treba prekinuti trening, bez obzira na njegov intenzitet. Znaci za uzbunu su simptomi poput vrtoglavice, otežanog disanja ili ubrzanog rada srca.

Pročitajte još: PRESKAKANJE VIJAČE: Trening za CELO TELO (VIDEO)

Naročito treba da budu na oprezu svi koji imaju respiratorne ili kardiovaskularne bolesti. NJima se savetuje da biraju sportske aktivnosti tokom kojih će biti na bezbednoj udaljenosti od drugih ljudi, pa im samim tim neće  biti potrebna maska.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.