· · Komentari: 0

Koliko je zdrav MANGO? Egzotično voće koje retko jedemo

Mango je mnogo raznovrsnije voće nego što smo mislili.

1627382642_mango-2360551_1920.jpg
FOTO: Piksabej

Mango je važna kultura u Indiji milenijumima. Danas je ovo živopisno, slatko voće oslonac indijske kuhinje i popularno je širom sveta. 

Bez obzira na vrstu manga koji kupujete, ovo voće nudi neke impresivne zdravstvene beneficije. Mango je bio dostupan samo na kraju sušne sezone, danas ih u prehrambenim prodavnicama možete naći tokom cele godine.

Pročitajte još: Čarobna RUSA prži bradavice bolje od lasera i dobro je poznata u narodnoj medicini! (RECEPT)

Zdravstvene beneficije

Vitamini, minerali i antioksidanti u mangu mogu pružiti važne zdravstvene beneficije. Na primer, vitamin K pomaže ukoliko imate krvni ugrušak efikasno i sprečava anemiju. Takođe igra važnu ulogu u jačanju kostiju. Mango je takođe bogat vitaminom C, koji je važan za formiranje krvnih sudova i zdravog kolagena, kao i za lečenje.

Pored toga, mango može pružiti i druge zdravstvene prednosti, poput:

Borba protiv slobodnih radikala

Mango je bogat beta-karotenom, pigmentom odgovornim za žuto-narandžastu boju ploda. Beta-karoten je antioksidans, samo jedan od mnogih koji se nalaze u mangu. Pokazalo se da se antioksidanti u mangu bore protiv slobodnih radikala, koji mogu naneti štetu vašim ćelijama i potencijalno dovesti do raka.

Srce 

Koristan je za podršku kardiovaskularnom sistemu. Oni su odličan izvor magnezijuma i kalijuma, koji su povezani sa nižim krvnim pritiskom i redovnim pulsom. Dalje, mango je izvor jedinjenja poznatog kao mangiferin, za koje rane studije sugerišu da bi moglo da smanji upale srca.

Foto: Piksabej

Varenje

Mango vam može pomoći da stabilizujete vaš probavni sistem. Oni nude i jedinjenja amilaze i dijetalna vlakna, koja vam mogu pomoći da izbegnete zatvor. Jedinjenja amilaze mogu pomoći u rastvaranju druge hrane u stomaku, razgrađujući teške skrobove. U međuvremenu, vlakna u mangu mogu biti efikasnija za ublažavanje zatvora od vlakana iz dodataka.

Ishrana

Mango je bogat folatom koji se koristi za zdravu podelu ćelija i dupliranje DNK. Lekari preporučuju trudnicama da svakodnevno konzumiraju najmanje 400 mcg folata, jer je to presudno za izbegavanje urođenih mana.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.