· · Komentari: 0
ZDRAVE ŽIVOTNE NAVIKE

Neverovatne prednosti cvekle za vaše zdravlje koje niste mogli ni ZAMISLITI

Sok od cvekle nam pomaže da ostanemo produktivni bolje od bilo kog energetskog pića

1664401290_beetroot-g590f9f855_640.jpg
Foto: Pixabay

Cvekla je jedno od najboljih povrća. Poslednjih godina postaje sve popularniji, često se koristi u sokovima i smutijima, u kombinaciji sa raznim voćem i povrćem. Ovo je dobar trend s obzirom na mnoge zdravstvene prednosti cvekle. Ovo povrće je izvor prirodnog šećera, a takođe je bogato kalijumom, vitaminom C i folnom kiselinom. Cvekla je takođe bogata vodom i vlaknima.

Pročitajte još: 5 TRIKOVA koji pomažu INDIJIKAMA da imaju savršen ten: NJihovo lice je čisto i zategnuto, a TAJNA je u jednostavnim metodama

1. Cvekla je izvor vlakana

Cvekla je bogata vlaknima, rastvorljivim i nerastvorljivim. Iz tog razloga, pomaže u poboljšanju crevnog tranzita i borbi protiv zatvora. Čak se preporučuje da se uključi u dijete za lečenje hemoroida. Pored toga, jedenje cvekle pomaže u održavanju nivoa šećera u krvi i dobrog holesterola (HDL). Cvekla se može jesti sirova u salatama, kuvana ili pečena. Važno je znati kako ga kuvati kako ne bi izgubila korisna svojstva. Morate kuvati cveklu sa korom. Može se ukloniti neposredno pre upotrebe. 

2. Cvekla se bori protiv visokog krvnog pritiska

Cvekla sadrži nitrate koji se javljaju u prirodi, koji se pretvaraju u azot oksid kada se jede. Ovaj molekul podstiče opuštanje i vazodilataciju, što poboljšava cirkulaciju krvi i pomaže u regulisanju krvnog pritiska tokom celog dana.

3. Daje energiju

Pored toga što ima puno vode, cvekla ima i mnogo proteina. Dakle, umesto da pribegavate energetskim pićima da biste povećali svoju efikasnost, bolje je da popijete čašu prirodnog soka od cvekle, koji može dati isto tonizujuće dejstvo na organizam. Sok od cvekle može poslužiti kao izvor energije za organizam zbog pretvaranja nitrata u azot oksid. Ovo može povećati otpor tela na vežbe visokog intenziteta.

Pročitajte još: Pet promena na koži koje ukazuju da vam KREMA ZA LICE NE ODGOVARA: Ako ste primetili neke od njih, prestanite sa upotrebom tog preparata

4. Saveznik u borbi protiv upale

Cvekla je važan izvor betaina, hranljive materije koja može da zaštiti ćelije, proteine i enzime od stresora iz okoline. Pored toga, ovo povrće daje antiinflamatorna svojstva koja pomažu u zaštiti unutrašnjih organa i poboljšavaju cirkulaciju krvi.

5. Pomaže detoksikaciju tela

Pigment koji se nalazi u cvekli, poznat kao betalin, pomaže u procesu detoksikacije. Hranljive materije u cvekli su u stanju da se bore protiv slobodnih radikala i neophodne su za čišćenje vitalnih organa kao što su jetra i pluća.

6. Može imati lekovita svojstva protiv raka

Pročitajte još: Ukusno, zdravo i posno: Specijalitet od tikvica koji će i mališani voleti (RECEPT/VIDEO)

Konzumiranje ekstrakta crvene repe sa vodom za piće može smanjiti nastanak tumora. Veruje se da su "zasluge" fitonutrijenata i gore pomenutih hranljivih materija, koje imaju sposobnost mineralizacije.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.