· · Коментари: 0
ШКОЛА ЧАЈА

Да ли сте знали? У врућ чај се никада не сипају мед и лимун

Ивана Петровић, биолог и оснивач Српске куће чаја, открива како да се извуче највише лековитих својстава из популарног напитка и објашњава зашто није добро кувати чај од плодова и листова заједно.

Ivana.jpg
Фото: архива Новости

Никада се не кува чај од плодова и листова заједно, већ се увек праве раздвојено, јер је метод припреме различит. Никада у врућ чај не треба сипати лимун и мед, јер се губе сви њихови благотворни састојци.

Ивана Петровић, млади биолог из Мионице, цењени је стручњак међу колегама. Она је ћерка нашег најпознатијег специјалисте за слепе мишеве, биолога Петра Пеце Поповића. Ивана је од детињства окружена природом, а прве кораке направила је берући са оцем лековито биље. Ивана данас завршава докторат и има своју кућу чаја у којој држи предавања свим љубитељима лековитог биља.

Прочитајте још: Ова биљка је у Русији добила споменик, спасила је милионе живота, а расте и у Србији

Коприва за Перуна
Фото: А. М.

- Радила сам и са малишанима из вртића и веома су били заинтересовани за биљни свет око себе - каже Ивана.

Када су деца мала, важно је да се оформи мала група, јер их је лакше водити у природу, могу сваком да се посветим и брже уче. Са школском децом не само што сакупљамо, селектујемо и сушимо биље, већ и кувамо чај. Радила сам и са немачким докторандима биологије, а међу „најтежим” ученицима су сакупљачи чајева и планинари, који се доста разумеју у лековито биље.

Сви евроспки народи имају врховног бога којем је заједничка биљка - коприва!
Рецепт за воћни чај:
Воће се увече прелије хладном водом и поклопи. Ујутро се вода загреје до 30 степени. Вода не сме да проври, јер ће сав витамин Ц из воћа испарити.

Легенде о биљкама

Најзанимљивији део Иваниних прича о чају су легенде о биљкама. Тако посетиоци Куће чаја могу да чују зашто се каже „неће гром у коприве”.

- Сви европски народи имају врховног бога, који може да се зове Перун, Один или Тор, а свима је заједничка биљка коприва, која жеже као гром - напомиње Ивана. - Постоји много оваквих причеаи бајки о биљкама које се свима допадају.

Мајчина душица
Фото: А. М.

Кућа чаја у Мионици

Иванина породична кућа налази се у Паштрићима, код Мионице. Близу је и Парк природе „Рибница”, у којем су школа са интернатом у коју је ишао војвода Живојин Мишић, Манастир Светих апостола Петра и Павла, као и чувена пећина у којој живи 15 врста ретких слепих мишева. Окружена нестварно лепом природом, Ивана је осмислила Кућу чаја.

Цени два руска чаја.


У Кући чаја налази се 130 познатих српских традиционалних биљака коришћених у медицини, али њихов број варира у зависности од сезоне када је нека биљка спремна за брање. Тачније, у Србији постоји 800 лековитих биљака, а многе се и даље проучавају.

- Обожавам и ценим два руска чаја - каже Ивана. - Наравно, велики сам поштовалац иван-чаја, који је фантастичан за имуни систем. Руси доста пију црни чај који је одлична замена за кафу, јер има кофеина, али не треба претеривати.

Прочитаје још: Веровало се да Стаљин никада није пио лекове, целог живота тражио је једну БИЉКУ коју данас многи користе

Рецепт за чај од листова:
Кашичица листова се прелије са два децилитра воде и пусте да вода ври три минута. Одмах се поклопи да се не би изгубила етерична испарења.

Седам чајева које треба да има свака кућа:

  1. Матичњак, опушта и умирује. Одличан је против несанице и не пије се ујутру, јер успављује.
  2. Хајдучка трава, јача општи имунитет. Одлична је за жене, али не и за труднице.
  3. Мајчина душица, опушта стомак и релаксира организам. Добра је за кашаљ, прехладу и бронхитис.
  4. Дивљи оригано, природни антибиотик. Уље дивљег оригана је фантастичан антисептик.
  5. Кантарион, најбољи природини лек против депресије, а уље је нарочито лековито за ране, али је опасно излагати га сунцу.
  6. Липа, чај треба пити сваког дана уз парче хлеба са џемом од шљива, јер је изузетно здраво.
  7. Камилица, може да се пије у сваком тренутку и без икакавих ограничења.
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.