Oglas
· · Komentari: 0
SAVET

Kućna fabrika zdravlja: Ruska travarka Tatjana Guturova savetuje kako se bere i suši bilje?

Šuma je najbolja apoteka koja besplatno daruje lekove za sve bolesti, ali biljke se mroaju rpavilno osušiti.

1615450058_Depositphotos_38804717_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Nigde nećete naći bolju apoteku od šume, koja besplatno daruje lekove za sve bolesti. Treba biljke samo ubrasti u pravo vreme i pravilno ih osušiti.

Pročitajte još: RUSKI kardiolog Mihajlovič otkriva tajnu dugovečnosti SRBIMA: Šest vežbi za ZDRAVU KIČMU i u desetoj deceniji života

Svaki iskusni travar je svestan: važno je pronaći pravu biljku u pravo vreme - to jest u periodu vegetacije, kada ona ima najvecu isceljujuću moć. Međutim, i to je tek pola priče. Ubrano bilje treba pravilno osušiti - u suprotnom lek će se pretvoriti u otrov.

Biljke moraju da se beru u pravo vreme, a pere se samo koren, lsitovi i cvet nikada.

Postoji nekoliko pravila za sakupljanje i sušenje bilja.

  • Travari preporučuju sakupljati listove, cvetove i seme biljaka pre podne, kada ispari rosa. Ali od ovog pravila postoje izuzeci: naprimer, seme kima se bere baš u tom trenutku kada se pojavljuje jutarnja rosa. Što se tiče korenja, njega možete sakupljati u bilo koje doba dana i po vlažnom, i po suvom vremenu.
  • Pre sušenja peru se samo koreni biljaka. Listovi i cvetovi - nikad.

Pročitajte još: Jača imunitet, ublažava stres.. Koliko KIVIJA dnevno treba da pojedemo?

Pravilno sušenje i čuvanje Foto: Piksabej

Pročitajte još: Lekoviti matičnjak: Leči glavobolju, nesanicu, a dobar je i za ženske probleme!

Ovo su ostala pravila koja morate poštovati:

Pregledajte sirovinu, uklonite nečistoću, žute i trule listove, insekte i biljke drugih vrsta.

Nikad ne stavljajte bilje na vlažno mesto ili na zemlju. Najbolje mesto za sušenje trava je suvi tavan sa dobrom ventilacijom.

Najbolje mesto za sušenje je tavan.

Iako neke biljke se preporučuje sušuti na suncu (naprimer, divizmu), većina njih ipak zahteva senku. Za određene vrste bilja direktno izlaganje sunčevoj svetlosti je kategorički zabranjeno. A to su:

  1. biljke koje sadrže eterska ulja (nana, timijan, divlji origano i td.);
  2. biljke koje sadrže glikozide (đurđevak, kantarion, vrba i td.);
  3. biljke koje imaju lekovite cvetove (neven, kamilica i td.);
  4. biljke koje imaju velike listove (bokvica, kopriva i td.)

Da bi se bilje dobro osušilo, stavite ga na papir ili na zategnuto platno koje možete okačiti o plafon.

Pročitajte još: Grčenje mišića je signal upozorenja koje šalje telo: Evo kada treba hitno otići kod lekara

Osušeno bilje čuvajte u eko-kesama od papira ili tkanine.

Rok upotrebe sušenih cvetova je jedna godina, listova dve, a korenja tri godine.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas