· · Komentari: 0
JESEN

Doktorka Valjarević: Nije svako curenje iz nosa virus!

Curenje iz nosa koje u ovo doba godine muči mnoge, može da bude prvi simptom infekcije kovidom, ali i posledica brojnih drugih respiratornih virusa, alergije, aerozagađenja, klimatskih uslova, kao i povrede.

1632820686_Depositphotos_24498651_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Doktorka Svetlana Valjarević, specijalista ORL iz Kliničko-bolničkog centra "Zemun", kaže da je činjenica da svako stanje zapušenosti nosa i curenja na nos dovodi do lošeg protoka vazduha i smanjuje čulo mirisa i zato je testiranje na SARS-CoV2 neophodno za definitivno dokazivanje ili isključivanje ove infekcije:

Pročitajte još: Sada je vreme da navalite na MANDARINE, jer vam pomažu na OVAJ način!

- Tegobe u vidu curenja iz nosa može da izazove i neki od brojnih respiratornih virusa koji su sada aktivni - rinovirusi, adenovirusi, virusi parainfluence, respiratorni sincicijalni virus.

Naša sagovornica kaže i da izlaganje sluznice nosa hladnom vazduhu izaziva pojačanu cirkulaciju u sluznici nosa sa ciljem da se udahnuti vazduh ugreje i ovlaži, što može da dovede do otoka sluzokože nosa, zapušenosti i curenja bistrog sekreta.

Najopasnije curenje nosa
Najređi, ali veoma ozbiljan razlog curenja bistre sekrecije iz nosa jeste prelom kostiju baze lobanje.
Polen ambrozije je još u vazduhu i otežava disanje

- Ovako nastale tegobe bi trebalo da prestanu nakon nekoliko dana, uz utopljavanje i primenu vazokonstriktornih kapi za nos - kaže dr Valjarević.

- Osim toga, važno je da se zna da je u ovo doba godine koncentracija polena ambrozije u vazduhu i dalje visoka, tako da alergijske reakcije mogu da uzrokuju curenje iz nosa, zapušenost, osećaj otežanog disanja i kašalj zbog iritacije disajnih puteva sekretom.

Pročitajte još: OMILJENI LEK NAŠIH BAKA: Ako vas GREBE GRLO, sve što treba je da u vodi prokuvate OVAJ sastojak!

Takođe, aerozagađenje i profesionalna izloženost štetnim materijama mogu da dovedu do ovih simptoma.
 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.