Oglas
· · Komentari: 0

DVA SU RAZLOGA ZBOG KOJIH SE BUDITE SA BRŽIM OTKUCAJIMA SRCA: Jedan zahteva HITAN PREGLED

Ako se ujutro probudite sa bržim otkucajima srca ili neobičnim osećajem da vam srce kuca, možda imate neku vrstu srčane aktivnosti ili takozvane palpitacije.

1701944814_shutterstock_2275656477--1-.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Jedno od osnovnih stanja koje može izazvati palpitacije je apneja u snu, koja može biti potencijalno ozbiljan poremećaj. Pojavljuje se kada disanje prestane dok spavate. Ovo se dešava kada mozak ponekad ne uspe da pravilno komunicira sa mišićima koji regulišu disanje.

Češće, međutim, apneja u snu može biti povezana sa obrascima opuštanja mišića u zadnjem delu grla, što može dovesti do sužavanja disajnih puteva. Takvo suženje može dovesti do pada unosa vazduha i pada nivoa kiseonika u krvi.

Pad nivoa kiseonika u krvi može otežati disanje, ponekad izazivajući refleks gušenja. To onda može pokrenuti mozak da vas probudi, makar samo na trenutak. Kao rezultat toga, postoji loš san i povremeno lupanje srca nakon buđenja.

 

Palpitacije mogu izazvati i prmene položaja tokom spavanja

Apneja u snu je veoma česta, posebno među ljudima koji imaju višak kilograma, a osećaj lupanje srca nakon buđenja može potencijalno da ukazuje na apneju u snu. S obzorm da apneja može biti potencijalno ozbiljna, potrebno je da posetite lekara kako biste utvrdili tačan uzrok i dobili odgovarajući tretman.

Međutim, ubrzani rad srca pri buđenju može biti rezultat i drugih uzroka. S jedne strane, palpitacije mogu biti rezultat jednostavne promene položaja tokom spavanja. Takođe, oni mogu biti rezultat promena u takozvanom autonomnom tonusu u vezi sa spavanjem, 24-časovnog napora nervnog sistema da održava funkcije tela automatski, čak i dok spavate.

Međutim, najčešći uzrok bržeg otkucaja srca pri buđenju je apneja u snu. Pošto je to ozbiljno zdravstveno stanje, trebalo bi da posetite kardiologa kako biste utvrdili tačan uzrok i dobili odgovarajući tretman.

 

Palpitacije nisu nužno opasne ali ukazuju na druge zdrvstvene probleme

Prema Michael J. Blaha, direktoru kliničkog istraživanja u Johns Hopkins Ciccarone Centru u Merilendu, palpitacije su senzacije abnormalnog otkucaja srca i mogu trajati samo nekoliko sekundi što predstavlja preuranjene otkucaje srca. Oni takođe mogu biti trajni, a to potencijalno ukazuju na aritmiju.

Aritmija se javlja kada otkucaji vašeg srca odstupe od normalnog tempa. To može značiti otkucaj koji se dešava brže od normalnog, sporije od normalnog ili kao nepravilan otkucaj. Međutim, za razliku od aritmije, palpitacije nisu nužno opasne i mogu vam pomoći da otkrijete neke druge zdravstvene probleme.

 

BPNUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas