Oglas
· · Komentari: 0
ZANIMLJIVO

Muzika smanjuje holesterol, ali samo OVA i to nije klasična!

Muzika je jedno od najefikasnijih sredstava protiv stresa, bilo da je sviramo ili samo slušamo, poručuju američki kardiolozi.

1617462518_glavna.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Istraživanjem je utvrđeno da slušanje ili izvođenje omiljene muzike izaziva osećaj blagostanja, koji pozitivno utiče na kardiovaskularni sistem.

Pročitajte još: Hirurg Dragan Gunjić o gastričkom bajpasu: Brzo se oslabi i kilogrami se ne vraćaju, ali mogući su OVI problemi

Naime, tokom istraživanja došlo se do saznanja da prijatna muzika smanjuje učestalost anginoznih napada, deluje povoljno na regulaciju krvnog pritiska i aritmije, što rezultira boljim kvalitetom života, a samim tim i produžetkom životnog veka.

Doktor Majk Miler, kardiolog Medicinskog centra Univerziteta Merilend u Baltimoru i jedan od autora ovog istraživanja, navodi da izvođenje ili slušanje omiljene muzike izaziva osećaj blagostanja, koji pozitivno utiče na kardiovaskularni sistem.

Ovo važi samo za omiljene ritmove, ne sve!

Američki kardiolog je, međutim, upozorio da to važi samo za omiljene ritmove, dok muzika koju ne volimo ima sasvim suprotni, negativni efekat. Miler je godinama proučavao efekat sreće ili stvari koje ljude čine srećnim, na rad srca.

Počeo je istraživanje sa smehom i ustanovio da on utiče na širenje krvnih sudova i time omogućava slobodniju cirkulaciju krvi. Proučavajući uticaj muzike na srce, Miler je ustanovio da bi često slušanje omiljene muzike moglo da dovede i do smanjenja holesterola i rizika od stvaranja krvnih ugrušaka.

Pročitajte još: Najmlađa i najslađa šminkerka: Ima četiri godine i već je pravi profesionalac u svom poslu (VIDEO)

Prilikom slušanja omiljene i prijatne muzike luči se nitritni oksid, hemijski endorfin koji je povezan s osećanjem sreće.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas