Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДВА СУ РАЗЛОГА ЗБОГ КОЈИХ СЕ БУДИТЕ СА БРЖИМ ОТКУЦАЈИМА СРЦА: Један захтева ХИТАН ПРЕГЛЕД

Ако се ујутро пробудите са бржим откуцајима срца или необичним осећајем да вам срце куца, можда имате неку врсту срчане активности или такозване палпитације.

1701944814_shutterstock_2275656477--1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Једно од основних стања које може изазвати палпитације је апнеја у сну, која може бити потенцијално озбиљан поремећај. Појављује се када дисање престане док спавате. Ово се дешава када мозак понекад не успе да правилно комуницира са мишићима који регулишу дисање.

Чешће, међутим, апнеја у сну може бити повезана са обрасцима опуштања мишића у задњем делу грла, што може довести до сужавања дисајних путева. Такво сужење може довести до пада уноса ваздуха и пада нивоа кисеоника у крви.

Пад нивоа кисеоника у крви може отежати дисање, понекад изазивајући рефлекс гушења. То онда може покренути мозак да вас пробуди, макар само на тренутак. Као резултат тога, постоји лош сан и повремено лупање срца након буђења.

 

Палпитације могу изазвати и прмене положаја током спавања

Апнеја у сну је веома честа, посебно међу људима који имају вишак килограма, а осећај лупање срца након буђења може потенцијално да указује на апнеју у сну. С обзорм да апнеја може бити потенцијално озбиљна, потребно је да посетите лекара како бисте утврдили тачан узрок и добили одговарајући третман.

Међутим, убрзани рад срца при буђењу може бити резултат и других узрока. С једне стране, палпитације могу бити резултат једноставне промене положаја током спавања. Такође, они могу бити резултат промена у такозваном аутономном тонусу у вези са спавањем, 24-часовног напора нервног система да одржава функције тела аутоматски, чак и док спавате.

Међутим, најчешћи узрок бржег откуцаја срца при буђењу је апнеја у сну. Пошто је то озбиљно здравствено стање, требало би да посетите кардиолога како бисте утврдили тачан узрок и добили одговарајући третман.

 

Палпитације нису нужно опасне али указују на друге здрвствене проблеме

Према Мицхаел Ј. Блаха, директору клиничког истраживања у Јохнс Хопкинс Циццароне Центру у Мериленду, палпитације су сензације абнормалног откуцаја срца и могу трајати само неколико секунди што представља преурањене откуцаје срца. Они такође могу бити трајни, а то потенцијално указују на аритмију.

Аритмија се јавља када откуцаји вашег срца одступе од нормалног темпа. То може значити откуцај који се дешава брже од нормалног, спорије од нормалног или као неправилан откуцај. Међутим, за разлику од аритмије, палпитације нису нужно опасне и могу вам помоћи да откријете неке друге здравствене проблеме.

 

БПНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas