Oglas
· · Komentari: 0
saveti

NIKO NIJE ZNAO ŠTO TO RADI: Devojka se presvlačila na plaži svakih sat vremena, svi su gledali u nju - shvatili su kada im je odmor uništen zbog BOLESTI

Jedan par se nakon odmora na moru obratio lekaru zbog simptoma urinarne infekcije. Problemi su krenuli još tokom prvih dana letovanja, pa je ostatak odmora bio poprilično naporan. Kada su došli kod doktorke, njeno prvo pitanje bilo je "da li ste menjali svoj kupaći kostim nakon svakog izlaska iz vode". Odgovor je bio odričan, a tada su i shvatili zašto se druga devojka na istoj plaži toliko često presvlačila i da to nije nikakvo čudnovato ponašanje. Osim tog saveta za menjanje kupaćeg, uvažena doktorka Slađana Kovačević, urolog i načelnik urologije Opšte bolnice u Pančevu, im je preporučila (i ženama i muškarcima) i često tuširanje (higijena uro-genitalne regije), podešavanje klima uređaja na optimalnu temperaturu, jer preterano hladan vazduh u stanu ili kolima dovodi do upale prostate ili testisa kod muškaraca, odnosno mokraćne bešike kod žena.

1658751905_Untitled.jpg
Foto: profimedia
Oglas

Urinarna infekcija je jedna od češćih zdravstvenih problema i najčešća je infekcija koja uglavnom pogađa žensku populaciju, mada ni muškarci ni deca nisu pošteđeni.

Pojačan rizik od toga da se pojavi urinarna infekcija imaju osobe koje se suočavaju sa padom imuniteta, zatim oni koji nedovoljno unose tečnost, koji pate od dijabetesa, imaju pesak ili kamen u bubregu, uvećanu prostatu, urođene anomalije, a infekciju mogu uzrokovati i seksualni odnosi i neadekvatna lična higijena, kupanje u nehigijenskim prilikama bazenima i rekama kao i hladnom moru, zloupotreba antibiotika koja narušava prirodnu floru, promiskuitet.

dr Slađana Kovačević, urolog

U čak 90% slučajeva, uzrok urinarnih infekcija su bakterije, od kojih je najčešća Escherichia Coli (E. Coli).

Na značaj urinarnih infekcija ukazuje podatak da na globalnom nivou imamo 8 miliona poseta lekaru svake godine. Urinarna infekcija može zahvatiti gornji urinarni trakt – bubrege i uretere ili donji urinarni trakt – bešiku, uretru, prostatu i testise kod muškaraca. Najčešće se javljaju kao cistitisi - upale mokraćne bešike i uretritisi- upale mokraćnog kanala, a ređe kao pijelonefritisi- upale bubrega.

Ovog puta ćemo više pričati o urinarnim infekcijama kod žena, jer žene češće imaju taj problem.

Seksualno aktivne žene imaju češće infekcije u odnosu na neaktivne. Određeni tip kontracepcije- spermicidna sredstva i dijafragme takođe mogu povećati rizik za nastanak infekcije.

Žene u menopauzi zbog pada nivoa estrogena, kao i promena koje nastaju na sluznici urogenitalnog trakta su podložnije infekciji. 

Faktor rizika  jesu i spuštanje bešike i materice tokom godina usled slabljenja mišića karličnog dna, nakon trudnoće, porođaja, zbog gojaznosti. Isti faktori rizika mogu dovesti i do inkontinencije- nevoljnog gubitka urina zbog čega žena nosi dnevni, ili menstrualni uložak koji je natopljen urinom, te je infekcija urotrakta neminovna.

SIMPTOMI: učestalo i bolno mokrenje, osećaj peckanja u mokraćnom kanalu, pritisak i napetost u predelu bešike ili donjeg dela trbuha, hitni pozivi, otežano mokrenje, nevoljni gubitak urina simptomi su da je nastupila infekcija mokraćne bešike. Urin može biti neprijatnog mirisa, zamućenog izleda, sa prisustvom krvi. Ukoliko se infekcija proširi na bubrege  može se javiti i bol u slabinskom delu leđa, povišena temperatura, mučnina, malaksalost, povraćanje, groznica.

Pojava krvi u urinu, naročito bez bolova može ukazati na neke druge bolesti urotrakta, pa se pacijent obavezno upućuje urologu radi dodatne dijagnostike. Krv u mokraći praćena bolom je očekivana kod upale mokraćne bešike.

DIJAGNOZA: dijagnostika urinarnih infekcija postavlja se jednostavno i počinje se anamnezom (ragovor sa pacijentom) i analizom urina u laboratoriji. Kod sumnje na infekciju ne mora se uzeti prvi jutarnji urin. Pre svega bitno je pravilno uzeti materijal. Nakon toalete genitalne regije u sterilnu bočicu daje se uzorak srednjeg mlaza urina i dostavlja u laboratoriju. Ukoliko je potreban duži transport neophodno je čuvanje u frižideru.

SAVET: Ukoliko dobijete simptome koji podsećaju na urinarnu infekciju tokom noći, kao što su bol tokom mokrenja ili iznenadni, jak  i učestali nagon na mokrenje nemojte uzimati antibiotik ! Velikom broju pacijenata će pomoći analgetik i povećan unos tečnosti, a od koristi mogu biti i biljni preparati poput Naturoplex® tableta koji može pomoći da se spreči dalje razbuktavanje infekcije i brzo umire tegobe. Ukoliko je moguće, analizu urina treba uraditi pre započinjanja terapije  i javiti se svom urologu.

LEČENJE: zavisi od vrste uzročnika, ali i jačine simptoma i ozbiljnosti infekcije, a najčešće traje 3-10 dana. Dužinu lečenja i vrstu antibiotika određuje urolog ili nadležni lekar. Ne postoji najbolji ili najjači antibiotik za urinarnu infekciju, lek  se bira empirijski ili  prema osetljivosti bakterije, a na osnovu urinokulture sa antibiogramom. Takođe, ne zahteva svako prisustvo bakterija u urinu lečenje. U poslednjih nekoliko godina, biljni preparati zauzimaju važnu ulogu u tretmanu urinarnih infekcija i mogu se koristiti samostalno kod blagih urinarnih infekcija, ili u kombinaciji sa antibioticima.

Ukoliko su simptomi urinarne infekcije izraženi i eventualno potvrđeni u laboratoriji, kada dobijete antibiotik od lekara, pre svega poštujete propisani protokol doziranja leka i vremena uzimanja. Poželjno je smanjenje fizičke  aktivnosti i povećanje unosa vode. Probiotik uzimati razdvojeno od antibiotika minimum 3 sata, osim probiotika Bulardi® koji se može uzeti istovremeno sa antibiotikom. Intimni odnosi nisu preporučljivi tokom trajanja infekcije, kao i intezivno treniranje i zamaranje.

Honey-moon cistitis ili cistitis medenog meseca predstavlja upalu bešike neposredno nakon seksualne aktivnosti, nakon dužeg perioda apstinencije ili zbog većeg broja seksualnih odnosa u kratkom intervalu. Tokom seksualnog kontakta se povećava šansa za mikrolezije kože i sluznice genitalne regije i olakšava put bakterija ka bešici. Kod žena sa rekurentnim infekcijama u vidu honeymoon cistitisa urolog će preporučiti dugotrajnu ili postkoitalnu (posle odnosa) antibiotsku profilaksu.

SAVETI za prevenciju infekcija mokraćne bešike:

-uzimanje veće količine tečnosti- voda (NE bazna!) i čajevi da bi se mokraćni kanali čistili i ispirali od povećanog broja bakterija

-redovno održavanje lične higijene, pravilno brisanje nakon toaleta (od mokraćnog kanala ka anusu ! NE obrnuto)

-nošenje veša od prirodnih materijala

-kod žena u menopauzi korišćenje estrogenskih krema prema savetu ginekologa ili urologa

-kod žena sa inkontinencijom rešavanje problema operacijom ili lekovima da se isključi mokar uložak koji je pun urina

- izbegavati korišćenje jako parfemisanih gelova za tuširanje, spermicida, kao i lubrikanata koji nisu na bazi vode. 

- upotreba probiotika ili vaginalni probiotici (oralna upotreba ili u obliku vaginaleta , gela) za podizanje lokalnog imuniteta

- biljni preparat za infekcije urinarnog sistema ( za lečenje i preventivu)

Preporuka za leto koje nam dolazi je, i za žene i muškarce, da menjuju svoj kupaći kostim nakon kupanja u morima, bazenima i rekama, tuširanje ( higijena uro-genitalne regije), podešavanje klima uređaja na optimalnu temperaturu, jer preterano hladan vazduh u stanu ili kolima dovodi do upale prostate ili testisa kod muškaraca, kod žena mokraćne bešike.

Savet je i da svaka lična apoteka sadrži bijni preparat za urinarne infekcije i da se otpočne sa njegovom primenom 1. dana od pojave simptoma. Za slučaj upornih infekcija obratite se svom urologu radi saveta i daljeg lečenja.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas