Oglas
· · Komentari: 0

Imate problema sa gasovima i nadutošću? Doktorka savetuje kako da ublažite neprijatnost u stomaku

Nadimanje i distenzija („rastezanje“) trbuha, osećaj „punoće“ su tegobe koje su veoma često zastupljene kod pacijenata i javljaju se kod preko 30% ljudi

1695106912_shutterstock_568200679.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Ove tegobe se dva puta češće javljaju kod žena i kod njih su značajno izraženije u odnosu na muškarce.

Sa doc. dr Snežanom Lukić, subspecijalistom gastroenterologije i šefom Kabineta za funkcionalnu dijagnostiku Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, razgovaramo o tome zbog čega se nadimanje javlja i na koji način je moguće pomoći ovim osobama.

Foto: Doc. Dr Snežana Lukić

Šta je nadimanje, a šta distenzija trbuha?

Nadimanje je subjektivni osećaj prisustva gasova u trbuhu, dok je distenzija trbuha objektivno, okom vidljivo, uvećanje obima trbuha. Nadimanje i distenziju pacijenti opisuju na veoma slikovit način: „kao da sam progutao balon“, „kao da sam trudna“, „napetost u trbuhu“, „pun trbuh gasova“, „punoća u trbuhu“.

Prema definiciji (ROME IV), funkcionalno nadimanje je ponavljano nadimanje, osećaj nadutosti, pritiska u trbuhu, zarobljenih gasova, sa vidljivim povećanjem obima trbuha koji se može izmeriti, a javlja se najmanje jednom nedeljno i najmanje 6 meseci unazad. Kod pacijenata sa funkcionalnim nadimanjem osećaj nadutosti je dominantan, mada može biti prisutan blagi bol u trbuhu i blago izražene promene u crevnom pražnjenju.

Da li nadimanje utiče na svakodnevni život?

Kada govorimo o uticaju nadimanja na kvalitet života, većina pacijenata, a prema nekim studijama preko 75% pacijenata, nadimanje ocenjuje kao srednje teško ili teško, što znači da je kvalitet života tih pacijenata značajno smanjen.

Foto: Promo

Koji su najčešći uzroci?

Nadimanje trbuha može biti simptom različitih organskih bolesti i funkcionalnih bolesti digestivnog sistema, na prvom mestu sindroma nervoznih creva (IBS), hroničnog zatvora, dispepsije, intolerancije na laktozu, ali i akutnog i hroničnog gastritisa, celijakije, karcinoma želuca i debelog creva, hroničnog pankreatitisa i pankreasne insuficijencije itd. Skoro svi pacijenti koji imaju IBS imaju i nadimanje kao simptom, dok je distenzija trbuha češća kod pacijenata sa hroničnim zatvorom.

Uzroci nadimanja su veoma različiti, a u najvećem broju slučajeva to su stres, greške u ishrani, zatvor, promene u sastavu dobrih bakterija u tankom i debelom crevu. Zbog toga i kažemo da je nadimanje posledica savremenog načina života koji prate česte stresne situacije, neredovna ishrana sa dosta ugljenih hidrata, kao i nedovoljna fizička aktivnost.

Šta savetujete Vašim pacijentima?

Prvo treba početi sa korekcijom higijensko-dijetetskog režima, eventualnom primenom neke od specifičnih dijeta (FODMAP dijeta), kao i primenom proizvoda koji sadrži  Lactobacillus plantarum 299v. Lactobacillus plantarum 299v je preporučen od Svetske gastroenterološke organizacije, jer posebnim patentiranim mehanizmom doprinosi smanjenju stvaranja gasova i ublažavanju nadutosti kod čak 95% pacijenata.  Prirodan je i bezbedan, sa komfornim doziranjem - jedna kapsula dnevno. Kliničke studije pokazuju da je kod takve primene čak 9 od 10 zadovoljnih pacijenata.

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas