Oglas
· · Komentari: 0
neočekivano

Na sve ove stvari utiče jedna ŽVAKAĆA GUMA

Dok se nisu pojavile žvakaće gume ljudi su žvakali smolu, lišće i vosak

1601452687_Depositphotos_313997936_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Tokom 19. veka u SAD-u Američka vojska davala ih je svojim ljudima kako bi se smanjila napetost, a od tada počinju da se šire celim svetom. Stručnjaci tvrde kako žvakanje žvakaće gume nije samo navika kojom osvežavamo dah, već ona utiče i na neke druge stvari u našem telu.

Žvake bez šećera ubijaju bakterije i štite od karijesa i upale desni, tako što se luči dodatna pljuvačka koja ispire kiseline i ostatke hrane. One sa šećerom bi trebalo izbegavati jer isti ostaje na zubima, pa se može razviti karijes. Žvakanje ubrzava puls i povećava protok krvi - na taj način se razbuđujemo, brže i bolje mislimo i donosimo odluke. Učinak nije dugotrajan, ali ako želite da poboljšate koncentraciju uzmite žvakaću gumu pre ili tokom nekog zadatka.

Pročitajte još: Pazite šta jedete dok PIJETE LEKOVE: Čokoladu zaboravite, a ne mešajte ANTIBIOTIKE i LIMUNADU

Stručnjaci kažu i da pomažu kod mršavljenja jer smanjuju apetit.  Ako ih konzumirate odmah ujutru, niste toliko gladni tokom dana, a budući da imaju malo kalorija možete ih uzeti svaki put kada osetite potrebu za grickalicama između obroka.

Povećavaju potrošnju energije i ubrzavaju metabolizam. Ipak, budite oprezni - žvaka ne treba da bude zamena za glavne obroke u toku dana.  Ne možete da sakrijete glad, posebno kada postane intenzivna, pa se lako može dogoditi da se na kraju dana prejedete.

Dodatna proizvodnja pljuvačke pomaže protiv jutarnjih mučnina. Ipak, ukoliko imate osetljiv želudac ili smetnje sa probavom izbegavajte žvakanje žvakaće gume. Kada žvačete, gutate sitnu količinu vazduha i punite želudac gasovima koji mogu uzrokovati nadutost.

Pročitajte još: Obožavate KAFU, ali imate povišen NIVO ŠEĆERA? Odmah je prospite, evo i zašto

Simptome gorušice takođe možete smanjiti žvakanjem, jer tako smanjujete količinu kiseline u jednjaku - razređuje se i neutrališe kiselina nakon teške hrane.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas