· · Komentari: 0
ISHRANA

Pazite šta jedete dok PIJETE LEKOVE: Čokoladu zaboravite, a ne mešajte ANTIBIOTIKE i LIMUNADU

Antibiotici uspešno saniraju bakterijske infekcije, ali dok uništavaju "loše", istovremeno uništavaju i "dobre" bakterije.

1601305685_Depositphotos_13931878_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Zato je važno da se tokom antibiotske terapije pažljivije biraju namirnice, jer se tako sprečava negativno dejstvo ovih lekova, a istovremeno se i poboljšava njihova efikasnost.

Profesor dr Mijomir Pelemiš, infektolog, kaže da antibiotici ne zahtevaju posebnu vrstu ishrane, ali ipak, postoje izvesna pravila:

Zaboravite na slatko
Vrlo je važno da se smanji ili u potpunosti izbaci hrana bogata šećerom i hrana koja sadrži kvasne gljivice. Ovo se odnosi na torte, kolače, testa, peciva, krompir, pirinač, industrijske voćne sokove, sirće, ukiseljeno povrće, dimljenu hranu, alkohol, fermentisanu i zrnastu hranu, sušeno meso i voće, gljive.

Pročitajte još: Doktor Zoran UPOZORAVA: Aceton, sirće... zadah može da znači OZBILJNO OBOLJENJE, a ovo je UZROK

- Grejpfrut ne treba jesti kada se piju antibiotici, jer je to voće koje ometa resorpciju leka, kao i mleko, ali treba uzimati jogurt i kiselo mleko, to je kao i probiotik - navodi Pelemiš.

Grejpfrut i citruse, gazirano i čokolada...

Stručnjaci za ishranu kažu da bi na listu hrane koja bi trebalo da se izbegava kada se piju antimikrobni lekovi dodali i sve druge veoma kisele namirnice, kao što su sokovi od citrusnog voća, gazirana bezalkoholna pića, čokolada i proizvodi na bazi paradajza, jer takođe mogu da smanje apsorpciju leka.

Izbegavajte mleko pijte jogurt Foto: Depozit

U slučaju dužeg perioda upotrebe antibiotika poželjno je da se jede što više zeleniša, jer sadrži vitamin K. Ovaj vitamin je direktno odgovoran za proces zgrušavanja krvi, a njegova proizvodnja u organizmu može da bude onemogućena ukoliko antibiotici eliminišu "dobre" bakterije.

Pročitajte još: MLEKO PRED SPAVANJE? Ovo će se desiti ako ga pijete!

S obzirom na to da antimikrobni lekovi mogu da podstaknu rast nekih gljivica u organizmu, na jelovniku bi svaki dan trebalo da se nađu crni i beli luk, jer imaju jaka antimikotična svojstva.

Poželjne namirnice
Namirnice koje su poželjne, jer čuvaju "dobre" bakterije su jogurt, kiselo mleko i kefir.

Ponedeljak

Doručak: dva barena jaja, salata od krastvca začinjena jogurtom, mirođijom i belim lukom, dva parčeta integralnog hleba
Ručak: 150 g barene junetine, salata od sezonskog povrća sa crnim lukom, integralni hleb
Večera: sendvič od ražanog hleba sa namazom od humusa i zelenom salatom

Pročitajte još: Prvo što ujutru pijete je KAFA? Evo šta se događa u telu sledećih šest sati

Utorak

Petak
Doručak: pita sa pečurkama i kisleo mleko sa belim lukomRučak: fileti soma sa dinstanom šargarepom i zelenom salatomVečera: debrecina od konjskog mesa, bareno jaje, integralani hleb, salata

Doručak: tunjevina sa zelenom salatom, hlebom i šoljom kefira
Ručak: spanać i riba
Večera: bareno jaje, kiselo mleko i integralni hleb

Sreda

Doručak: projara u koju su dodati beli luk i spanać, šolja jogurta
Ručak: piletina na žaru i salata od rukole, integralni hleb
Večera: viršle sa senfom, hlebom i šoljom kefira

Pročitajte još: Jedite DVA meseca po 12 ŠLJIVA dnevno: SMRŠAĆETE i biti zdravi kao DREN

Četvrtak

Doručak: gibanica i kiselo mleko u koje je dodat sitno seckani beli luk
Ručak: 150 g teletine dinstane sa crnim lukom i zelena salata
Večera: mešavina ječmenih, ovsenih i ražanih pahuljica sa jogurtom ili kefirom

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.