Oglas
· · Komentari: 0

Namirnica odlična za jetru: Mnogi je obožavaju, a nutricionistkinja objašnjava da može pozitivno uticati na eliminisanje viška masti u ovom organu

U Srbiji je ova namirnica veoma popularna

1678807002_shutterstock_313763990.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Mladi sir je namirnica koja može veoma blagotvorno uticati na jetru, naričito na oslobađanje viška masti u njenim ćelijama.

Mnoge nezdrave navike, poput alkohola, mogu dovesti do taloženja masti u jetri. Po rečima nutricionitskinje Nurije Dijanove, sveži sir može pomoći u sprečavanju problema masne jetre. U ovoj namirnici nalazi se aminokiselina metionin, koja je zaslužna za oslobađanje viška masti:

"Domaći, prvenstveno mladi sir, ima jednu od najboljih kombinacija nutrijenata, uključujući metionin. Ova aminokiselina veoma dobro deluje na jetru, pomaže kod praktično svih oboljenja ovog organa. Smatram da upravo metionin pomaže da se smanji količina masti u jetri. Naučno rečeno, možemo reći da sveži sir poboljšava metabolizam ćelija jetre", objasnila je nutricionistkinja Nurija Dijanova.

Što se tiče preporučene doze, dovoljno je pojesti 50 grama mladog sira dnevno:

"Minimalna količina svežeg sira koju osoba prosečne težine treba da uključi u jelovnik jeste 50 grama dnevno. Za muškarce je ova brojka nešto veća, samim tim jer su 'gabaritniji'. Smatram da sir može da se koristi uz svaki obrok, ali postoji razlika u porcijama. Za doručak je dovoljno 50 grama, ako ga unosite za ručak onda je 100 grama dovoljno, a istu količinu možete da pojedete za večeru", zaključila je ona.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas