Oglas
· · Komentari: 0
promo

Osmeh na lice i bez straha na sunce: Šta sve treba da znate o pravilnoj upotrebi zaštite od sunca

Nekada su zraci toplog sunca na našoj koži baš ono što nam je potrebno da se podsetimo koliko su nam nedostajali lagana odeća, duge šetnje i tople večeri na otvorenom.

1653314880_woman-885402_1280.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Uživanje u toplim prolećnim i letnjim danima je potpuno bezbrižno samo ukoliko na pravi način zaštitite svoju i kožu svojih najmilijih. Iako višestruko korisni, sunčevi zraci mogu biti nemilosrdni prema našoj koži ostavljajući tragove koji ne samo da doprinose bržem starenju, već mogu i na druge načine da je oštete.

Zbog toga su preparati za zaštitu od sunca sjajan način da svojoj koži pružite ono što joj je potrebno dok uživate na otvorenom.

Kako da odaberete odgovarajuće preparate za zaštitu od sunca?

U moru različitih proizvođača, sastava, zaštitnih faktora i namena, znati koji preparati su dobar izbor za vas nije ni malo lako.

Cilj je da pronađete najefikasniju zaštitu i idealno, da cena ne bude previsoka. Kako je poznato da ovi proizvodi nisu među najpovoljnijima, za kupovinu koja će vam se zaista isplatiti posetite ePonuda sajt koji donosi odličan pregled dostupnih proizvoda, prodavaca, ali i omogućava vam da lako uporedite cene kako biste bez greške odabrali najisplativiju opciju.

A evo na šta treba da obratite pažnju:

  • Namena proizvoda

Kada birate zaštitu od sunca važno je da se odlučite za proizvode namenjene regiji koju želite da zaštitite. Odaberite odgovarajući preparat za telo, ali i neki koji je namenjen specijalno za lice, kao i za usne. Koža na tim delovima tela je drugačija, pa su samim tim i sastojci ovih preparata, ali i stepen zaštite koji pružaju prilagođeni tome.

Takođe, za mališane odaberite posebne proizvode namenjene njima i njihovoj osetljivoj koži.

  • Zaštitni faktor

Odabir zaštitnog faktora, odnosno SPF je važan da biste obezbedili odgovarajuću zaštitu svojoj koži. Na početku sezone, preporučljivo je da kožu zaštitite višim faktorom, što takođe važi ukoliko imate svetliju ili osetljiviju kožu.

Potražite kreme koje štite ne samo od UVB, već i od UVA zračenja, a njih možete prepoznati po tome što je na njima nazančeno da štite od zračenja širokog spektra ili što pored SPF imaju i UVA PF.

Takođe, obratite pažnju da nanesete dovoljno kreme jer u suprotnom možete smanjiti učinkovitost zaštitnog faktora.

  • Dinamika i način nanošenja

U zavisnosti od vrste aparata koju preferirate, način nanošenja se može razlikovati. Zbog toga uvek proučite uputstvo na pakovanju i pridržavajte ga se. Aparati za zaštitu od sunca mogu biti u obliku kreme, gela, pene ili spreja. Neki od njih mogu biti i u boji kako biste lakše vodili računa o tome da ste pokrili svaki deo tela, a i zabavniji su za mališane.

Trebalo bi da sredstvo za zaštitu od sunca nanosite najmanje jednom na svakih 1,5 do 2 h, a ukoliko se više znojite i često brišete peškirom i češće. Takođe je važno da sredstvo nanesete bar 30 minuta pre izlaganja suncu.

Za upotrebu na moru ili bazenu, potražite vodootporna sredstva koja se duže zadržavaju na koži ukoliko se izlažete vodi, ali je redovno mazanje u intervalima ne dužim od 2 h neophodno.

  • Upotreba nakon otvaranja

Kada odaberete paletu proizvoda koja će vam pružiti optimalnu zaštitu, važno je i da svaki od njih pravilno koristite kako biste izbegli rizike neadekvatne primene.

Temeljno premažite sve delove tela, osim onih za koje proizvod nije namenjen. Ne zaboravite da kremu velikodušno primenite na ramena, nos, ušne školjke, šake, stopala, kao i ostale delove tela koje često previdimo.

Takođe, na ambalaži je oznaka u vidu simbola kutije sa poklopce, unutar koje je broj i oznaka M. Ovo se odnosi na broj meseci tokom kojih se proizvod može koristiti nakon otvaranja. Uzmite u obzir ovaj podatak i ne ostavljajte proizvode za sledeću sezonu ukoliko nije predviđeno da mogu toliko da traju nakon otvaranja.

Kako biste izbegli potrencijalne probleme, iskoristite prednosti koje donosi apoteka online u kojoj možete pronaći sve što vam je potrebno za uživanje na suncu uz bržu, lakšu i jednostavniju kupovinu.

Korisni saveti za bezbrižno uživanje na suncu

Pored zaštite u vidu kreme za zaštitu od sunca, potrudite se da se oblačite adekvatno i da nosite lagane, prirodne materijale koji će vam štititi kožu.

Obavezno zaštitite glavu, ali i oči naočarima koje imaju zaštitu od UVA i UVB zraka. Za šetnje i uživanje na otvorenom, birajte periode kada sunce nije na svom vrhuncu, pa su rano jutro i kasno popodne među najboljim izborima.

Pored svega navedenog, bez obzira na godišnje doba, ali leti posebno, vodite računa da uzimate dovoljne količine tečnosti. Neka vam flašica sa vodom uvek bude pri ruci i uzimajte male gutljaje kako biste utolili žeđ i imali dovoljno energije za sve što vam je potrebno.

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas