· · Komentari: 0
ublažite glavobolju

Ove NAMIRNICE izbegavajte ako vas BOLI GLAVA

Mogu da pogoršaju glavobolju, a da niste ni svesni da su upravo one razlog...

1600937970_Depositphotos_171761916_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Glavobolja je jedan od najčešćih zdravstvenih problema, a brojni faktori mogu da dovedu do ove neprijatnosti.

Ali, da li ste znali da konzumacija određenih namirnica može da pojača ovaj problem?

Foto: Deposit

Neke od njih sadrže elemente koji izazivaju određene promene u organizmu i samim tim štete vašoj glavobolji.

Evo koje namirnice treba da izbegavate kada imate glavobolju:

Avokado

Avokado je potencijalan izvor tiramina, komponente koja utiče na to da vam se krvni sudovi stežu i šire, što uzrokuje glavobolju.

Pročitajte još: Može li KREMA ZA RUKE da smanji delotvornost dezinfekcionog sredstva?

Suhomesnati proizvodi

Slanina, pečenica, hot dog i ostale vrste mesnih prerađevina i suhomesnatih proizvoda su puni nitrata i nitrita, koji im se dodaju, kako bi prerađevine ostale u što boljem stanju. Ove komponente utiču na proširivanje krvnih sudova, pa samim tim i na glavobolju. Takođe, ove namirnice su pune soli, pa treba da ih što manje konzumirate.

Soja sos

Foto: Deposit

Soja sos sadrži visok nivo natrijuma, kao i mononatrijuma, što izaziva dehidrataciju, koja može da pospeši glavobolju. Ukoliko baš ne možete bez soja sosa, probajte da što više ograničite njegovu upotrebu.

Pročitajte još: Jedete je kao PEKMEZ. a ne znate da SOK od KAJSIJE leči KOŽNE bolesti

Sir

Kao i avokado, sir i proizvodi od sira sadrže visok nivo tiramina, koji izaziva bol u glavi, pa biste mogli da razmislite o tome da ograničite konzumaciju sira u ishrani.

Alkohol

Iako se neki vode rečenicom – klin se linom izbija, ne bi trebalo da pomišljate na alkohol u slučaju glavobolje. Alkoholna pića su puna sastojaka koji štetno utiču na krvne sudove, a takođe izazivaju i dehidrataciju, koja ima takođe loš uticaj.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.