· · Komentari: 0

Ovih 9 namirnica vam mogu sniziti VISOK KRVNI PRITISAK

Uvrstite ovih 9 namirnica u svoju ishranu i odmah ćete videti poboljšanje

1661332085_foto-unsplash-pixabay.jpg
Foto: Unsplash/Pixabay

Hipertenzija ili visok krvni pritisak je najčešći faktor rizika za srčana oboljenja koji se može sprečiti. Lekovi se često propisuju za snižavanje krvnog pritiska, međutim, promene načina života, uključujući modifikacije u ishrani, mogu pomoći u tom procesu i smanjenju rizika od srčanih oboljenja.

Zdrava ishrana je neophodna za snižavanje krvnog pritiska i održavanje optimalnog nivoa, a istraživanja su pokazala da određene namirnice, posebno one sa visokim sadržajem određenih hranljivih materija kao što su kalijum i magnezijum, snižavaju nivo krvnog pritiska.

Ukoliko želite da na prirodan način snizite pritisak 10 najboljih namirnica za snižavanje krvnog pritiska otkrijte u galeriji.

Citrusi

Foto: Pinterest

Citrusno voće, uključujući grejpfrut, pomorandže i limun, može imati moćne efekte na snižavanje krvnog pritiska. Oni su prepuni vitamina, minerala i biljnih jedinjenja koja mogu pomoći u održavanju zdravlja srca smanjujući faktore rizika od srčanih oboljenja kao što je hipertenzija.

Losos i druge masne ribe

Masna riba je odličan izvor omega-3 masti, koje imaju važne prednosti za zdravlje srca. Ove masti mogu pomoći u snižavanju nivoa krvnog pritiska smanjenjem upale i nivoa jedinjenja koja sužavaju krvne sudove zvanih oksilipini. Istraživanja su povezala veći unos masne ribe bogate omega-3 sa smanjenjem krvnog pritiska.

Pročitajte još: 5 razloga zbog kojih treba da isprobate KEGELOVE vežbe: Pomoći će vam da sprečite nekontrolisano mokrenje i poboljšate seksualnu funkciju

Seme bundeve

Seme bundeve je hranljivo blago. To je koncentrisani izvor hranljivih materija važnih za kontrolu krvnog pritiska, uključujući magnezijum, kalijum i arginin.

Bobice

Foto: Pexels

Bobice su povezane sa raznim impresivnim zdravstvenim prednostima, uključujući njihovu sposobnost da smanje faktore rizika za srčana oboljenja. Bobičasto voće je bogat izvor antioksidanata, uključujući antocijanine, pigmente koji bobicama daju crvenu boju. Pokazalo se da antocijanini povećavaju nivoe azotnog oksida u krvi i smanjuju proizvodnju molekula koji sužavaju krvne sudove, što može pomoći u snižavanju nivoa krvnog pritiska. Kupine, maline i jagode su samo neke od bobica koje su povezane sa efektima snižavanja krvnog pritiska.

Pistaći

Pistaći su veoma ukusni i zdravi. Sadrže veliki broj hranljivih materija neophodnih za zdravlje srca i regulaciju krvnog pritiska, uključujući kalijum.

Šargarepa

Foto: Pexels

Hrskava, slatka i hranljiva, šargarepa je osnovno povrće u ishrani mnogih ljudi. Šargarepa je bogata fenolnim jedinjenjima, kao što su hlorogenska, p-kumarinska i kafeinska kiselina, koja pomažu u opuštanju krvnih sudova i smanjenju upale, što može pomoći u snižavanju nivoa krvnog pritiska.

Pročitajte još: Crvena, žuta ili zelena: Da li znate koja PAPRIKA je zdravija?

Jogurt

Jogurt je mlečni proizvod bogat hranljivim sastojcima koji je prepun minerala koji pomažu u regulisanju krvnog pritiska, uključujući kalijum i kalcijum.

Celer

Celer je popularno povrće koje sadrži jedinjenja nazvana ftalidi, koja mogu pomoći u opuštanju krvnih sudova i smanjenju krvnog pritiska.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.