Oglas
· · Komentari: 0
zdravo

Podstiče metabolizam i cirkadijalni ritam: Stručnjaci kažu da je ovo NAJBOLJE VREME ZA ŠETNJU

Važno je da li se šetamo ujutru ili tokom dana.

1645989825_walking-g82a8f3cee_1280.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Dnevna šetnja veoma je važna za naše zdravlje i ima brojne pozitivna dejstva. Ali, da li ste znali da je vreme odlaska u šetnju jako važno.

Naime, kako otkrivaju stručnjaci šetnje ujutru mnogo su bolje nego kasnije tokom dana. Zašto? Svetlost je veoma važna za naš organizam. Ako dobijemo svetlost u prvih sat vremena nakon buđenja to će pozitivno delovati na brojne stanice u našem telu.

Zašto su jutarnje šetnje dobre za zdravlje?

Optimalan cirkadijalni ritam

Naša osetljivost na svetlo je najniža kada se probudimo, što znači da nam je potreban jaki udar koji će upozoriti naš mozak i postaviti naše cirkadijske ritmove za dan. Brojne studije su pokazale da način na koji provodimo prvi sat buđenja može povećati ili smanjiti naše šanse za dobar san.

Pročitajte još: Rešite se glavobolje na potpuno prirodan način: Potrebno vam je nekoliko namirnica iz kuhinje

Jutarnje svetlo govori sloju neurona iza naših očiju da je vreme da krenemo, osiguravajući da se smanji proizvodnja melatonina, hormona zbog kojeg se osećamo pospano i koji nam pomaže da spavamo noću. Jutarnje svetlo takođe pokreće naša tela da proizvode serotonin, hormon zbog koga osećam sreću, piše Mind Body Green.

Podstiče metabolizam

Studija iz 2012. pokazala je da su žene koje su svaki dan u 8 ujutru hodale 45 minuta bile aktivnije ostatak dana.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas