Oglas
· · Komentari: 0
SAVETI

Na izletu vas je UBOLA PČELA? Evo šta se preporučuje da uradite odmah

Cvetanje tokom proleća ima i svoje loše strane...

1682373246_shutterstock_325022110.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Neprijatno poznanstvo sa pčelom može se desiti bilo gde - na pikniku, u parku, u šetnji, čak i među voćnim redovima na pijaci. Ona takođe može da uleti u stan, osećajući aromu slatkiša - na primer, ostavili ste otvoren prozor, a na stolu je čokoladica ili voće. I tako ste posegnuli za desertom, a kao odgovor dobili ste tešku odbijanje. I kao rezultat, divlji bol, otok i crvenilo.

Pročitajte još: Otkrivamo 5 načina kako da pijete više vode dnevno

Kako pružiti prvu pomoć za ubod pčele?

Prvo treba da shvatite da li vas je pčela ubola. Na kraju krajeva, to može biti i osa, bumbar ili stršljen. Obično su pčele i ose te koje su zbunjene - njihovi ujedi su podjednako bolni, ali osa ne ostavlja ubod. A bol od ujeda stršljena i bumbara je mnogo jači. Drugo, u svakom slučaju, potrebno je da se obratite lekaru, jer možda ne znate o reakciji vašeg tela. Ugriz može izazvati tešku alergijsku reakciju - do anafilaktičkog šoka.

Pročitajte još: DECA ga NE VOLE, ali ZELENI CVET ima više vitamina C nego POMORANDžA!

Međutim, ako trenutno nema mogućnosti da se obratite lekaru, trebalo bi da pružite prvu pomoć, ublažite bol i sprečite povećanje edema.

Pročitajte još: Ako se zdravo hranite i vežbate, ne znači da radite DOBRO SEBI: Ovo su RAZLOZI

  • Ako vas ujede pčela, prvo morate da uklonite ubod pincetom tretiranom alkoholom. Ovo se mora uraditi brzo, jer ubod u koži nastavlja da proizvodi toksin.
  • Ne istisnite ubod - to će samo povećati oslobađanje otrova.
  • Isperite ugriz vodom i nanesite zavoj navlažen kalijum permanganatom ili vodonik peroksidom.
  • Uzmite antihistaminike i nanesite hladan oblog na upaljeno mesto.
  • Pijte više vode i pazite na svoje stanje.
  • Ako se otkucaji srca učestali, pojavila se mučnina, otežano disanje, temperatura je porasla i otok se pojačao - hitno idite u bolnicu.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas