Oglas
· · Komentari: 0
ZDRAVLJE

Sprečava pojavu KARIJESA i reguliše PRITISAK: Koje su sve blagodeti ŠARGEREPE

Šargarepa je povrće koje je izuzetno dobro za dravlje.

1637502209_carrot-juice-g3976a250b_1920.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Šargarepa sadrži betakaroten, koji joj obezbeđuje karakterističnu narandžastu boju. Pored njega, ona sadrži dosta vitamina, kao što su A, C, B1, B2, B3, B6, B9, E i vitamin K, ali i minerale poput kalujuma, magnezijuma, gvožđa, kalcijuma i fosfora.

Šargarepa sadrži 40 kalorija na 100 grama, tako da je preporučljiva za osobe koje žele da regulišu kilažu.

Pročitajte još: Ručak idealan za tmuran dan: KREM ČORBA od ŠARGAREPE koja okrepljuje (RECEPT)

Osim što je veoma ukusna namirnica, šargarepa poseduje i mnoga lekovita svojstva za organizam, zbog čega se preporučuje njeno često konzumiranje.

- Ukoliko imate problema sa gasovima, preporučuje se da pojedete jednu šargarepu posle jela, a ako vam je loša krvna slika, pijte sok od šargarepe.

- Za žene je jako važno da jedu šargarepu ukoliko pate od menstrualnih bolova, a pored toga, ona je odlična i za izgled kože jer usporava starenje.

- Šargarepa takođe može uticati i na zdravlje vaših zuba, ako se konzumira nakon obroka jer ubija štetne materije u ustima. Čisti zube i eliminiše naslage hrane, sprečava krvarenje desni i pojavu karijesa.

- Kompleks vitamina B koji je prisutan u šargarepi, reguliše cirkulaciju krvi, obezbeđujući srcu i plućima normalan rad. Smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih oboljenja i pomaže u snižavanju visokog krvnog pritiska.

- Konzumiranje sveže šargarepe pojačava proizvodnju pljuvačke i ubrzava probavu, obezbeđujući potrebne enzime, minerale i vitamine. Sprečava formiranje čireva na želucu i drugih poremećaja u varenju.

- Sok od sveže ceđene šargarepe idealan je za grčeve, upalu slepog creva, dispepsiju i druge probleme organa za varenje.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas