· · Komentari: 0
KORISNO

Uz volumen i elastičnost sa godinama usne gube i boju: Usporite taj proces ovim trikovima

Zbog smanjenja kolagena nastaju promene u volumenu i u pigmentu usana, a kolagen smanjujemo i sami, izlažući se jakim zracima sunca i dimu cigareta, što dodatno ubrzava promene pigmenta.

1614941766_usne.JPG
Foto: Printskrin / Instagram / girlish_beauty_30

Koža oko usana izrazito je tanka, gotovo kao ona oko očiju, zbog čega će se baš na tom delu lica znakovi starenja često najpre mogu videti. Ali ne znaju svi da uz volumen i elastičnost usne s godinama na žalost gube i crveni pigment, pa osim što se stanjuju i boja im polako bledi.

Naime usne se sastoje od dva dela - usne kože i usne sluznice koja u sebi sadrži crveni pigment, pa je odgovorna za razliku boje usana od boje ostatka lica. 

Pročitajte još: Pre izlaska KREM, odmah po ulasku KREM: Pravilna nega je važnija od CENA preparata

- Sluznica je tanja od ostatka kože na usnama jer se sastoji od manje slojeva, a sadrži i mnogo sitnih krvnih sudova, kapilara - objasnila je dermatolog Marisa Garšik i dodala da su zbog te stanjene kože i vene na usnama nekima jače vidljive.

Kako starimo, objasnila je, usne se stanjuju i gube vlagu, što dovodi do njihovog isušivanja, pa im se i celokupni izgled i boja mogu promeniti.

To se, kaže Garšik, događa zbog smanjenog nivoa kolagena u koži, koji već u 20-ima počinje da opada i to otprilike po jedan posto godišnje.

- Zbog manjka kolagena nastaju promene u volumenu i u pigmentu usana, a kolagen u koži sebi smanjujemo i sami, izlažući se jakim zracima sunca i dimu cigareta - kaže dermatolog, jer sunce i dim dodatno ubrzavaju promene pigmenta usne.

Pročitajte još: Ovu BOJU RUŽA nikako ne smete nositi jer je OPASNA PO ZDRAVLJE

Šta savetuju stručnjaci:

1. Dodajte koži malo kolagena s kolagenskim dodacima prehrani 

Iako je gubitak kolagena s godinama neizbežna i prirodna pojava, istraživanja su pokazala da kolagen koji se uzima kroz dodatke ishrani isto deluje na fibroblaste ćelija, odnosno ćelije zaslužne za stvaranje kolagena i elastina u koži.

Studije kažu i da one mogu onda poboljšati elastičnost kože, hidrataciju, ali i dermalnu gustoću. 

A kako biste bili sigurni da nećete sami ubrzati gubitak pigmenta usana, usne uvek štitite od UV zračenja i od dima cigarete.

Pročitajte još: U inat hladnoći: 3 sjajna rešenja koja će vam pomoći za ispucale usne

- Zaštita usana od sunca jednako je važna kao i zaštita lica - kaže estetska medicinska sestra Šavna Džouns i svetuje da potražite proizvode za sunčanje koji sadrže titan dioksid ili cink oksid i druge aktivne sastojke (poput npr. hijaluronske kiseline) za hidrataciju i zaglađivanje usana.

2. Vlažite i hidrirajte usne

Hidrirane usne izgledaju "življe" od ispucalih usana, napominje dr Garšik i preporučuje da ih sa proizvodima poput balzama stalno dodatno vlažite, pogotovo u zimskim mesecima.

- Možete koristiti i maske za usne, a kako je koža propusnija noću, njeni hranjivi sastojci mogu vam pomoći da ujutru imate usne glatke kao kod male bebe - rekla je Garšik.

Pročitajte još: Posebna nega USANA tokom zime: Šta da radite kada su ispucale?

3. Koristite ruževe i sjajeve "jačih" boja

Ako vam gubitak boje još uvek smeta, srećom dostupni su ruževi s kojima usne "hrabro" možete obojiti u crveno, rekla je Garšik za Mind Body Green, a savetuje i nanošenje sjaja povrh ruža, jer on u sebi obično ima i hidratantne sastojke.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.