· · Komentari: 0

Zašto je hodanje po pesku zdravo? Zaboravite na papuče

Odmor na obali mora je dobar ne samo za dušu, već i za telo

1660571575_walk-on-the-beach-g9ee1b11eb_1280.jpg
Foto: Pixabay

Svi znaju koliko je plivanje blagotvorno za telo, ali postoji još jedna aktivnost na odmoru na kojoj će vam telo biti zahvalno - hodanje po pesku.

Zašto bi trebalo da zaboravite na svoje omiljene papuče i da se krećete samo bosi po peščanoj obali?

Hodanje po pesku

Trening za nekoliko mišićnih grupa

Pošto je hodanje po pesku neobično opterećenje za telo (osim ako, naravno, ne živite pored mora i radite to svaki dan), ono uključuje nekoliko grupa mišića ođednom. A ovo nisu samo stopala, gležnjevi i listovi, već i zadnjica, pa čak i stomak. Spora, ali duga šetnja peščanom obalom učiniće vaše noge toniranijim i reljefnijim.

Pročitajte još: Ovako nešto se retko viđa: Takmičar u SLAGALICI uspeo da nasmeje čak i voditeljku svojom taktikom (VIDEO)

Efikasno sagorevanje kalorija

Prema istraživanjima, hodanje po mekoj, neravnoj površini može sagoreti jedan i po do dva puta više kalorija nego hodanje po ravnoj površini - trotoaru, asfaltu ili traci za trčanje. To je zbog činjenice da telo uključuje više mišića u rad. Dakle, nakon svega pojedenog za doručak, idite na jednosatnu šetnju duž obale - i gastronomski užici se neće odraziti na figuru.

Dobro raspoloženje

Dokazano je da hodanje po pesku podstiče proizvodnju endorfina – hormona sreće. On ne samo da popravljaju raspoloženje i čini nas srećnim, već služi i kao odlična prevencija depresivnih stanja.

Pročitajte još: Omiljena letnja poslastica ima i lekovito dejstvo: Evo u prevenciji kojih bolesti je DINJA odlična

Prirodni spa tretmani

Pesak je odličan prirodni piling. Kontakt stopala i peska podstiče cirkulaciju krvi i cirkulaciju limfe, a ovo je odlična prevencija edema, vaskularnih bolesti i proširenih vena. Osim toga, udišući morski vazduh, ispunićemo telo jodom koji je neophodan za ujednačenu i blistavu kožu.

Smanjenje stresa

U telesno orijentisanoj terapiji postoji koncept "uzemljenja" - ovo je kontakt tela sa zemljom (u ovom slučaju sa peskom). „Uzemljenje“ vam omogućava da popunite rezerve energije, smanjite nivo stresa, stimulišete imuni sistem, pa čak i poboljšate kvalitet sna.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.