· · Komentari: 0

Žitarica koja ima brojne BLAGODETI po zdravlje: Evo zbog čega treba da je jedete što češće

Ona ne sadrži gluten, puna je vitamina i minerala važnih za organizam

1670400134_Foto-Shutterstock-proso.jpg
Foto: Shutterstok

"Nema bogatstva boljeg od telesnog zdravlja i nema veće radosti od radosti srca. " - rekao je mudri car Solomon. Naše zdravlje je dragoceno, a kako bismo ga sačuvali , važno je da se podsetimo nekih sjajnih namirnica bogatih važnim nutrijentima.

Proso je žitarica na koju su mnogi zaboravili, a njene blagodeti po zdravlje su brojne. Dok u jelima pri izboru zdravih žitarica koristimo najpre pirinač i heljdu, od prosa se mogu napraviti razna slatka i slana jela. Proso se koristio prvobitnop u Etiopiji pre oko 10 hiljada godina, a ova žitarica se mogla pronaći i na trpezi drevnih Kineza.

Pročitajte još: CRNI ILI BELI HLEB? Nutricionisti otkrili sve informacije vezane za čuvenu DILEMU

Sadrži brojne vitamine i minerale, a posebno se izdvajaju vitamini važni za lepotu - A i E (inače retinol acetat i tokoferol acetat). Zbog toga se proso koristi i u službi lepote, odnosno negovanja iznutra jer su ova dva vitamina važna za jake nokte, kosu i usporavaju proces starenja. Proso takođe ima i antioksidativnodejstvo i smanjuje negativan uticaj slobodnih radikala. Bogat je i vitaminom B koji je važan za održavanje funkcionisanja mozga, ali i za kardiovaskularni sistem i proces varenja hrane.

Od minerala u produ najznačajniji je magnezijum - oko 83 mg na 100 grama prosa, što se smatra 21% dnevne potrebe. Zajedno sa vitaminima iz grupe B, magnezijum pomaže u funkcionisanju kardiovaskularnog sistema, a takođe pomaže da naše telo bude energično i aktivno, ali i smanjuje neprijaten grčeve u mišićima. Dodatna prednost prosa jeste da ne sadrži gluten, pa ga mogu jesti i oni koji su osetljivi na gluten ili imaju celijakiju.

Proso se svrstava u složene ugljene hidrate, koji ne izaziva nagli skok šećera u krvi i pomaže da duže ostanete siti, što ga čini sjajnom namirnicom u mnogim dijetama. Istraživanja američkih naulčnika pokazuju da proso može doprineti smanjenju rizika od od dijabetesa tipa 2 (istraživanje objavljeno u časopisu Frontiers in Nutrition). Još jedna prednost ove žitarice jeste smanjenje nadimanja i podsticaj varenja hrane. Ipak, važno je da ne preterujete jer proso u velikim količinama može da izazove otežano funkcionisanje debelogcreva. Ali u umerenim količinama je sjajna namirnica. Istovremeno, proso ima blagi diuretički (diuretički) efekat, koji uklanja soli iz bubrega i smanjuje rizik od kamenca.

Šta se pravi od prosa:

Naravno, proso se uglavnom koristi za pravljenje kaša u kombinaciji sa svežim i suvim voćem (šljive, suve kajsije), bobicama, sjajno se slaže i sa orašastim plodovima i bundevom. Dobar je izbor za doručak jer je zasitan i smanjiće vašu potrebu da grickate nezdrave grickalice i slatkiše između obroka.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.