· · Komentari: 0
ŽIVOTNE NAVIKE

DOBRA VEST! I alkohol štiti naše zdravlje, evo i kako

Konzumiranje umerenih količina alkoholnih pića štiti organizam od razvoja kamenaca u žuči

1603484116_pivo.jpg
Foto: Pixabay

Ukoliko konzumirate dva akoholna pića dnevno, smanjujete čak za trećinu mogućnost pojave kamena u žuči. Naime tajna je u činjenici da se kamenac u žuči formira skupljanje holesterola, odnosno njegovo okamenjenje, a ovo je posebno opasno po žene obzirom da se jedna od tri žene tokom svog života susretne sa ovim problemom.

Pročitajte još: Da li ste znali da kada pišete na telefonu, vaša kičma PROŽIVLJAVA PAKAO: Možete biti trajno OŠTEĆENI

Ove rezultate pokazalo je jedno britansko istraživanje, koje je obuhvatilo 25.000 muškaraca i žena.

Pročitajte još: Kako vaše DRŽANJE utiče na TELO: Šta je pravilno?

Kamenci u žuči su česta pojava, ali su simptomi i komplikacije prisutni su samo u troje od deset pogođenih. Istraživači su krenuli od spoznaje da alkohol smanjuje nivo holesterola u žuči.

Podiže nivo dobrog holesterola
Alkohol podiže nivo dobrog kolesterola, koji štiti od kardiovaskularnih bolesti i menja sastav holesterola u žuči. Ukoliko se kao aperitiv popije pre ili čaša piva ili vina posle ručka, ukoliko ne postoji drugi zdravstvenih problema, ne mogu biti štetni već višestruko koristni. 

Podaci o konzumaciji alkohola upoređeni su sa razvojem simptoma kamenaca u žuči u periodu od 10 godina.

Pacijenti kod kojih su se pojavili problemi sa kamencima najčešće su bile žene stare 62 i više godina, a statistika je pokazala da su osobe koje su najviše konzumirale alkohol bile 32 odsto manje pogođeni, od onih koji piju malo ili uopšte ne piju alkohol.

Pročitajte još: STERILITET KOD ŽENA kao rukom odnesen! Uživajte u ovom čaju tokom hladnih dana

Za svako alkoholno piće koje se popije tijekom tjedna rizik od kamenaca padao je za 3 posto, a znanstvenici kažu kako se najvjerojatnije radi o posljedicama koje alkohol ima na kolesterol, no nije izmjereno o kojim se omjerima radi.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.