· · Komentari: 0

Niskokalorijski zaslađivači su bezbedni za svakodnevnu upotrebu

Niskokalorijski zaslađivači su sami po sebi bezopasni po zdravlje kao i kada se kombinovano koriste.

1660826887_zasladjivaci-1.jpg
Foto: Profimedia

Niti reaguju jedni sa drugim, niti utiču na metabolizam, oni samo prenose sladak ukus, a da pritom ne unosimo kalorije. 

Zašto se koriste mešavine zaslađivača? 

Dok se svi niskokalorijski zaslađivači koriste u proizvodnji hrane i pića da pojačaju intenzitet slatkog ukusa bez, ili praktično bez, kalorija imaju mnogo veći stepen slatkoće u poređenju sa običnim šećerom. Svaki od njih ima jedinstvenu strukturu i metaboličku sudbinu, tehničke karakteristike i profil ukusa.

Foto: Promo

Nije svaki zaslađivač pođednako pogodan za korišćenje u različitim industrijama. NJihov ukus se takođe može promeniti ako se zaslađivači koriste u različitim oblastima - na primer, prilikom pripreme gaziranih pića ili u mlečnim proizvodima. Mešanjem različitih zaslađivača, kvalitet slatkoće i način na koji se zaslađivač oseća u ustima često je „zaokruženiji“ i sličniji običnom šećeru, što znači da je ukus poboljšan. Još jedna od prednosti je to što umesto većih količina zaslađivača, mešavine sadrže primetno manju količinu različitih niskokalorijskih zaslađivača.

Istraživanja su pokazala da niskokalorijski zaslađivači ne utiču na apetit, vrednost šećera i insulina u krvi, ne povećavaju vrednost triglicerida u krvi i sve osobe sa bolestima preobilne ishrane (i dijabetesom) mogu da ih koriste. Američko udruženje za dijabetes (American Diabetes Association; ADA) navodi da niskokalorijski zaslađivači mogu da pomognu u boljoj kontroli dijabetesa, a vodeće internacionalne organizacije koje se bave malignim bolestima ukazuju da niskokalorijski zaslađivači nisu rizik za pojavu malignih bolesti, niti drugih sistemskih oboljenja.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.