· · Komentari: 0
PAŽNJA!

Posle ukusa i mirisa, KORONA ODNOSI JOŠ JEDNO ČULO! Ovo je najnovije otkriće SRPSKIH lekara

Tim lekara sa ORL klinike KC Niš ispitivao je uticaj koronavirusa na sluh, i pokazalo se da oboljevanje od Covida-19 može dovesti od blagog do srednjeg pada sluha na visokim frekvencijama.

1626089265_korona.jpg
Foto: AP

Ovo je u svetu prva sveobuhvatna studija uticaja Covida na sluh, kaže za RTS direktor ORL klinike Dušan Milisavljević.

Direktor ORL klinike Dušan Milisavljević rekao je za RTS da je tim stručnjaka bio u crvenoj zoni i ispitivao uticaj koronavirusa na sluh kod srednje teških i teških pacijenata.

“Našli smo blagi do srednji pad sluha kod visokih frekvencija. To znači da koronavirus može da napadne i slušni živac. Evidentirali smo pacijente, pozivamo ih da dalje proveravaju sluh i pozivamo ih da uđemo u drugu fazu, odnosno da nađemo adekvatnu terapiju”, rekao je direktor ORL klinike.

Na osnovu ovih podataka, Milisavljević ukazuje da se kod pojedinih pacijenata sluh vraća kroz nekoliko nedelja, a kod nekih i nekoliko meseci. Direktor ORL klinike navodi da se tokom lečenja pacijenata kojima je oštećen sluh koristi deksamestazon, kortiko preparat.

Evo kako korona oštećuje sluh

Milisavljević navodi da postoje dve teorije kako koronavirus napada i oštećuje slušni živac.

Prva je, kaže, da se u krvi prave mirkotrombovi koji udaraju na unutrašnje uho i oštećuju vaskularizaciju slušnog živca. Druga je, prema njegovim rečima, nedostatak kiseonika u hemoglobinu, što oštećuje slušni živac.

Milisavljević napominje da niko u svetu još nije sproveo ovoliku sveobuhvatnu studiju uticaja Covida-19 na sluh i dodaje da će rezultati studije biti poslati vodećem američkom časopisu koji se bavi ORL tematikom.

                              Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUK

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.