Oglas
· · Komentari: 0

DESET ZNAKOVA da pored sebe imate toksičnog partnera: Obratite pažnju na "male" signale

Toksične veze i brakovi uništavaju ono svetlo i pozitivno što je bilo temelj i osnova odnosa između dvoje ljudi

1682322740_shutterstock_1070742086.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Svakako da u svakom odnosu postoje usponi i padovi, ali bitno je umeti razgraničiti kada je nešto toksično i pogubno po nas. Problemi u odnosu ne znače uvek da je takav odnos toksičan. Ponekad u životu postoje situacije koje je prosto malo teže prevazići.

Toksični odnosi spuštaju samopoštovanje, jedu iznutra i nikako ne donose radost. Mnogima je teško da shvate ali i da priznaju sebi da su u upravo takvoj vezi ili braku.

Deset pokazatelja toksične veze i toksičnog partnera

Izolacija

Partner pokušava da vas izoluje od drugih, prijatelja, porodice, da vas ubedi kako vam je samo sa njim najlepše. Drži finansijska ili druga sredstva van vašeg domašaja.

Ponižavanje

Često vas osramoti pred drugima a vi usled neprijatnosti nabacite onaj kiseli osmeh. Umanjuje ili zanemaruje vaše prednosti i dostignuća, pored njega se osećate neprivlačno i nesposobno.

Tretira vas kao manje ravnopravnog

Isključuje vas iz donošenja važnih odluka koje utiču na vas i vašu vezu. Narušava vašu privatnost. Ukazuje na to kako bez njega ne bi preživeli sami.

Obmana i zbunjivanje

Optužuje vas za ono što sam radi. Drži se dvostrukih standarda u situacijama kada mu to odgovara i ide u korist. Tvrdi da ste vi krivac njihovih loših postupaka. Promeni temu svaki put kada pokrenete neko važno pitanje.

Proveravanje i maltretiranje

Konstantno ispituje svaki vaš korak do detalja, kad ste i gde tačno bili i šta ste radili. Konstantan pritisak kako provodite svoje slobodno vreme ili kako trošite svoj novac.

Poricanje

Odbija da prihvati odgovornost za bilo kakvu neprijatnost ili uvredu. Minimizira ili opravdava sopstveno destruktivno ponašanje pretvarajući se da je sve u redu.

Zastrašivanje

Konstantne pretnje da će nauditi vama ili nekome vama bliskom. Agresivno gestikuliranje prilikom rasprava. Obećanja kako će vas ostaviti ili odvesti vam decu.

Tišina i ignorisanje

Kad se naljuti odbija svaki oblik komunikacije sa vama. Ne odgovara na pitanja i ne želi da rešava problem. Uz to ispoljavaja pasivno-agresivno ponašanje. Odbijaja čak i da učestvuje u svakodnevnim aktivnostima i kućnim poslovima.

Preterana ljubomora

Konstantno je sumnjičav, ljubomoran na sve iz vašeg okruženja. Optužuje vas za nepoštenje i ako ne postoje realni razlozi za to. Pokušava da kontroliše svaki vaš korak, proverava vam mobilni telefon, zahteva šifre od društvenih mreža...

Manipulacija

Pokušava da vas navede da se osećate krivim zbog svojih potreba ili želja. Preti da će povrediti sebe ukoliko ne sledite njegova očekivanja.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas