· · Komentari: 1
SAVETI

SEKS posle korone je opasan! Doktor Miljko Ristić UPOZORAVA da ne sme da traje DUŽE OD 10 MINUTA

Oni koji se oporave od virusa bar 30 dana bi morali da se čuvaju velikih napora, kaže dr Ristić

1605804345_milojko.jpg
Foto: printscreen/ TV Pink

Pacijenti koji su preležali koronavirus ne bi smeli da vode ljubav bar mesec dana posle oporavka od infekcije, upozoravaju stručnjaci.

Pročitajte još: Broj MLADEŽA na koži pokazatelj je rizika za pojavu MELANOMA

Uz to, sam odnos ne sme da bude žestok i ne bi trebalo da traje duže od deset minuta, jer u suprotnom može u velikoj meri da pogorša postojeće stanje i dovede do ozbiljnih srčanih oboljenja, pa čak i smrti. Zbog svega ovoga stručnjaci savetuju da se primenjuju manje naporne poze.


Kardiohirurg prof. dr Miljko Ristić objašnjava da kovid-19 u zavisnosti od težine kliničke slike ostavlja razne posledice u organizmu, a jedna od posebno ugroženih grupa jesu srčani bolesnici i osobe sa visokim krvnim pritiskom, pa preuranjena aktivnost i uzbuđenje, kao i drugi fizički napori samo bi mogli da pogoršaju stanje pacijenta.

 

Saveti:
1. Upražnjavajte samo poze koje ne zahtevaju veliki napor

2. Četiri nedelje posle preležane infekcije izbegavajte vođenje ljubavi
3.  Odnos ne sme da bude duži od 10 minuta
4.  Posavetujte se sa lekarom pre stupanja u odnose
Saveti:

- Bez obzira na stepen oštećenja srca i težine kliničke slike korone, pacijent ne bi trebalo da ima seksualne odnose bar četiri nedelje posle preležane infekcije. Sam odnos ne sme da bude naporan i ne bi trebalo da traje duže od 10 minuta. S vremenom, kako oporavak napreduje, povratak seksualnim aktivnostima može i da poboljša zdravlje bolesnika, ali mora strpljivo. Znači, prvo oporavak, pa onda vođenje ljubavi - kaže Ristić.

On dodaje da posle preležanog virusa sledi oporavak pod nadzorom lekara, a njegova dužina zavisi od osnovne dijagnoze i potencijalnih oštećenja izazvanih kovidom-19.

- Koronavirus uništava u manjem ili većem obimu ćelije srca, odnosno srčanog mišića, što dovodi do njegovog slabljenja, a sve to prouzrokuje umor, nedostatak kondicije, slabu pokretljivost. Da bi se čovek potpuno oporavio, mora da prođe od nekoliko nedelja do nekoliko meseci. Tako i povratak normalnom životu, uključujući i vođenje ljubavi, zavisi od opšte kliničke slike i meri se u nedeljama - objašnjava Ristić, i dodaje da povratak normalnom životu mora da bude pod nadzorom lekara. Na osnovu pregleda ultrazvukom koji pokazuje snagu srčanog mišića, doktor može da proceni kako pacijent treba da se ponaša i čega da se lišava radi svog zdravlja.

Pročitajte još: Ordinacije su PUNE: Korona nije "ubila" prehladu i ostale bolesti

 

Bez egzibicija

Psihijatar Jovan Marić rekao je da najveći rizik imaju muškarci od oko 50 godina koji su preležali koronavirus a imaju mlađe ljubavnice, jer žele da se dokazuju i tako često dolazi do infarkta.

 

Poželjne poze:
 - "Umorni kosač" ako je muškarac imao koronu
 -  "Misionarska" ako je žena imala koronu
Poželjne poze:

- Najveći oprez savetujem uspešnim poslovnim ljudima koji su prešli pedesetu a imaju mlađe ljubavnice. Tu često dolazi do toga da se zanesu iznad svojih mogućnosti kako bi se dokazali i onda dobiju infarkt. Zbog toga apelujem na njih da ne prave egzibicije u krevetu i da se manu dokazivanja barem nekoliko meseci nakon preležane korone - navodi Marić.

Poza "umorni kosač" za muškarce

Jovan Marić za parove predlaže nekoliko poza u kojima se najmanje zamara i u kojima je najmanji pritisak za srce.

- Ako je muškarac preležao koronavirus, najbolja poza je "umorni kosač". Muškarac leži na leđima sa rukama savijenim ispod glave, dok je žena na njemu. Ukoliko je žena bila zaražena, najbolja je "misionarska" poza kako bi sav teret zamora pao na muškarca koji je iznad partnerke. U slučaju da su oba partnera preležala koronavirus, savetujem bočnu pozu ili "sa strane", kako neki zovu, jer se tako najmanje umara - objašnjava Marić.

On savetuje sve koji su preležali koronavirus da se za prvo vreme uzdrže od klasičnog vođenja ljubavi jer postoje i drugi načini da se uživa sa partnerom i doživi vrhunac.

Pročitajte još: Kakve POSLEDICE korona ostavlja na mozak?!

- Ne morate da vodite ljubav da biste uživali jedno u drugom i imali orgazme. Postoje brojni drugi načini da partneri zadovolje jedno drugo, a da se nimalo ne zamaraju. Primera radi, oral koji svi vole i nije nimalo naporan, tako da ga toplo preporučujem svima koji su skoro preležali koronavirus - jasan je Marić.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.