· · Komentari: 0
LJUBAV I PAŽNJA

Kako vaša MAČKA reaguje na poljupce? Evo zašto to nikako NE TREBA da radite

Vlasnici kućnih ljubimaca često imaju tendenciju da humanizuju svoje ljubimce i njihovom ponašanju daju pogrešno značenje

1674774127_1670165440_shutterstock_396078325.jpg
Foto: Shutterstock

Da li ste nekada u naletu nežnosti pokušali da poljubite vašu mačku u hladan nos? Da li vas je mačka dobro razumela da joj pokazujete nežnost ili će udariti šapom oštrim kandžama?

Pročitajte još: Ovu macu nazivaju T-REKS, prati je pola MILIONA ljudi, a njen život će vas RASPLAKATI (VIDEO)

Iskusni uzgajivači i napredni ljubitelji mačaka znaju da je bolje ne pokušavati da poljubite mačku na njeno smešno lice, jer mu je to jednostavno neprijatno. Videvši ljudsko lice kako se približava, mačka se uplaši i smatra to pretnjom. Neke mačke sa nezavisnim karakterom će takvo ljudsko ponašanje čak smatrati uvredom.

Kao i ljudi, mačke mogu imati različite ličnosti i navike. Mačke iste rase ujedinjuju ne samo sličnosti u izgledu, već i psihološke karakteristike. Mejn kuni, abisinci i sijamske mačke imaju tendenciju da budu prilično agresivne i neće zadržati svoje nezadovoljstvo.

Pročitajte još: Pet stvari koje mačke najviše vole: Dremka na prvom mestu

Bolje je ne zadirati u njihov lični prostor sa preteranom naklonošću, inače vlasnik rizikuje da upozna oštre mačje kandže i zube. Mačke takvih rasa kao što su norveška šuma, kanadski sfinks i ragdol, naprotiv, su društvene i ljubazne, dozvoljavaju vlasniku da ih potapše, pa čak i da ih malo poljubi.

Pročitajte još: DA LI SE PAS MOŽE PREHLADITI? Simptomi su gotovo isti kao i kod ljudi, a zima nije jedini period kada se mogu razboleti

Prilikom izbora mačke, trebalo bi da se konsultujete sa odgajivačem i uzmete u obzir karakteristike rase.

Mačke imaju svoj tajni način pokazivanja naklonosti. Ako vam mačka neko vreme gleda pravo u oči, ne podižući pogled, i s vremena na vreme polako spušta i podiže kapke - znajte da su to takozvani "mačji poljupci". Ne zaboravite da trepnete!

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.