Oglas
· · Komentari: 0
kućni ljubimac

Zašto MAČKE ne možemo lako da DRESIRAMO? Ne priznaju hijerarhiju

Mačke su vrlo privržene životinje, ali i nezavisna bića koja imaju tendenciju da mnoge stvari rade po svom.

1642163984_cat-g5e0631fa4_1280.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Zbog ovih odlika, vlasnici mačaka obično tvrde da je mačke teško dresirati. Međutim, praksa pokazuje da je mačke itekako moguće izdresirati i da se željeni rezultati mogu postići usklađivanjem treninga sa ličnošću mačke i primenom odgovarajućih metoda dresure.

Mačke i dresura

Mačke ne priznaju hijerarhiju

U mačijem svetu stvari nisu postavljenje na isti način kao u psećem. One vas ne vide kao svog gospodara, i zbog toga imaju običaj da ne reaguju na vaše instrukcije. Mačke ljude posmatraju kao velike nespretne „mačke“, koje vremenom mogu da zavole ako sa njima razviju duboku vezu. Psi s druge strane izuzetno poštuju hijerarhiju i ljude prepoznaju kao svoje gospodare zbog čega su vrlo zahvalni prilikom dresure.

Pročitajte još: Oduvek ste želeli da POPRIČATE S NJIMA: Evo koliko REČI pas zaista može da razume

Mačke su povučene životinje

Iako su legla mačaka obično velika, mačke su u principu usamljene životinje. One vole vašu naklonost, ali ima za opstanak zapravo niste potrebni. Vole vaše društvo, ali ako od njih tražite da urade nešto što ne žele, uzalud se nadate da će se to dogoditi. Biće dana kada će vaša mačka želeti da vam sedi u krilu, ali i onih kada neće dolaziti kada je pozovete, jer će joj biti lepše u njenoj korpi.

Mačke i pažnja

Čak i ako u toku obuke, mačku nagrađujete poslasticama ona će vas kraće slušati nego pas. Za razliku od pasa, mačke imaju znatno kraći raspon pažnje i lako se zasite treninga.

Pročitajte još: Koliko dugo MAČKA može da ostane sama? Da li vlasnici ovo poštuju?

Mačke i kazne

Mačke su vrlo nezavisne životinje, što znači da ne traže vaše odobrenje kao psi. One takođe ne reaguju dobro na kazne, koja za njih više predstavlja pretnju nego posledicu lošeg ponašanja. To svakako otežava njihovu dresuru, jer vrlo teško povezuju u svojoj glavu kaznu sa nepoželjnim radnjama.

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas