Oglas
· · Komentari: 0
NEGA I LEPOTA

RUSKA NUTRICIONISTKINJA otkriva: Ovo je 6 opasnih znakova o lošoj ishrani koje vam KOSA otkriva

Kvalitet same kose i kože glave može sprečiti nedostatke vitamina, stres i druge unutrašnje probleme

1682370777_200481_shutterstock-1201593046_f.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Nutricionista Lola Bigs smatra da treba obratiti pažnju na teksturu kose, kao i na probleme koji vas muče. Na kraju krajeva, ovo može biti signal da je vašem telu potrebna pomoć.

Suvi vrhovi kose

Kada kosa počne da izgleda kao slama, to može biti ne samo zbog prekomerne upotrebe pegle za uvijanje ili pegle. Naša kosa je sastavljena od proteina, a ako ih nemate dovoljno u ishrani, kosa vam se bukvalno suši.

Pročitajte još: NAJZNAMENITIJE SRPKINJE: Za mnoge od njih niste čuli, a dugujemo im veliku zahvalnost

- Ako ne jedete dovoljno hrane bogate proteinima, vaša kosa postaje slaba, suva i lomljiva. Obavezno uključite jaja u svoju ishranu. Pune su vitamina i biotina, a žumance je puno zdravih masti, koje čine da pramenovi izgledaju glatki i sjajni - kaže stručnjak.

Grčki jogurt će takođe pomoći. Pored proteina, sadrži vitamin B5, koji pomaže u povećanju dotoka krvi u kožu glave i može podstaći rast kose.

Suva kosa

Ako vaša kosa izgleda beživotno i izgubila je sjaj, to ukazuje i na često pranje i na pogrešan šampon, kao i na nedostatak vitamina B. Lola savetuje da ga potražite u bananama i slatkom krompiru – oni su bogati ne samo vitaminima B, već takođe sadrži cink, koji pomaže da se poboljša tekstura, debljina i sjaj kose.

Gubitak kose

To može ukazivati na nekoliko problema odjednom - hormonski neuspeh, stres i nedostatak gvožđa u telu.

Pročitajte još: TRIK SA ŠIBICAMA: Ubacite ih u vodu u kojoj kuvate jaja i rešite problem koji muči svaku domaćicu

- Jedenje crvenog mesa, ribe i piletine povećaće nivo gvožđa. Potražite ga i u lisnatom zelenilu, spanaću, kelju, brokoliju, mahunarkama i sočivu - savetuje nutricionista.

Za borbu protiv stresa važno je odvojiti vreme za odmor i oporavak, dobar zdrav san biti prioritet. Inače, opadanje kose može izazvati i stroga niskokalorična dijeta. Zato izbegavajte ekstremne sisteme mršavljenja.

Lomljiva kosa

Oštećena kosa sa ispucalim vrhovima ukazuje na nedostatak kolagena u telu. A ovo je preplavljeno neprijatnim posledicama ne samo za kosu, već i za kožu, nokte, mišiće i zglobove.

Lola veruje da su oštećenoj kosi potrebni vitamini i minerali da bi zaštitili folikule od oštećenja i stimulisali rast kose: „Borovnice, jagode, brusnice su superhrana za kosu, bogate su antioksidansima i vitaminom C i mogu da pomognu u apsorpciji kolagena i gvožđa. Puter od kikirikija, laneno seme, orasi i avokado su takođe korisni jer sadrže tonu zdravih ulja i vitamina koji pomažu u hranjenju kose i sprečavaju je od isušivanja.

Suva koža glave

Pročitajte još: Otkrivamo 5 načina kako da pijete više vode dnevno

Suvoća kože glave se manifestuje ne samo iritacijom i svrabom, već može dovesti i do perutanja i peruti. A ovo je signal da vaše telo ne dobija dovoljno omega-3 masnih kiselina.

- Jedite više omega-3 masnih riba kao što su sardine, skuša i pastrmka. Biljni izvori kao što su seme suncokreta i seme bundeve su takođe od pomoći - preporučuje nutricionista.

Rano sede kose

Ovaj fenomen može biti izazvan nedostatkom čitavog kompleksa vitamina, a to su vitamini B6, B12, biotin, D i E.

- Preporučila bih vam da jedete više hrane sa antioksidansima. To su sveže voće i povrće, morski plodovi, jaja, zeleni čaj, losos, semenke, orasi, crveno meso i sir - objašnjava nutricionistkinja.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas