· · Komentari: 0
prirodno i praktično

Ne bacajte TALOG OD KAFE! Upotrebite ga za čišćenje OVIH PET STVARI u vašoj kuhinji

Da li ste popili jutarnju kafu? Nikako ne bacajte talog, već pogledajte kako ga možete efikasno iskoristiti u vašoj kuhinji!

1649697263_coffee-g39f5cf0de_640.jpg
Foto: Piksabej

Talog od kafe je abrazivan, što ga čini odličnim sredstvom za čišćenje lonaca, tiganja, pećnica i fioka frižidera sa neprijatnim mirisom. Čišćenje tih teških kuhinjskih mrlja često može izgledati kao beskrajan posao, ali talog bi mogao biti brzi odgovor koji tražite.

Pročitajte još: Ove stvari morate HITNO izbaciti iz svog doma! Donose negativnu energiju i lošu sreću!

Sačuvani talog možete koristiti za sledeće stvari 

1. Ribanje sudova 

Gruba tekstura mlevene kafe čini je idealnom za ribanje onih tiganja koje se teško čiste – i mnogo je bolja za životnu sredinu od abrazivnih sunđera. Sve što treba da uradite je da pomešate dve do tri kašičice taloga sa toplom vodom sa sapunom i istrljate posude mekim sunđerom dok ne budu čiste. Kafa je prirodni odmašćivač, tako da će vaše posude za kratko vreme biti besprekorne. 

2. Čišćenje roštilja i rerne

Uklanjanje prljavštine, masnoće i prljavštine iz vaše rerne nije lak zadatak. Međutim, kiselost kafe je sjajna za uklanjanje čvrstih mrlja. Potopite svoje rešetke od roštilja u sudoperu oko 45 minuta u rastvor tople vode i nekoliko kašika taloga i videćete da će se čvrste mrlje istopiti, ostavljajući vas sa roštiljem koji je kao nov. Ovo takođe funkcioniše jednako dobro i za roštilj.

3. Osveživač za frižider i kante

Kuhinjske kante i frižideri su magnet za bakterije i neprijatne mirise, ali kafa je još jedan sjajan tajni sastojak koji može pomoći u uklanjanju loših mirisa zauvek. Da biste ovo isprobali kod kuće, sve što treba da uradite je da stavite talog kafe u šoljicu, pa u frižider. Kafa je odličan apsorber mirisa, tako da se može koristiti da vaš frižider miriše sveže. Isto se može uraditi sa vašom kantom; jednostavno stavite kašičicu kafe na dno pre nego što stavite kesu za otpatke i svi loši mirisi će izbledeti.

4. Čišćenje površina

Kafa je takođe odlična za uklanjanje mrlja sa pločica koje se teško čiste — pomešajte nekoliko kašičica taloga sa sapunicom i imaćete sopstveno sredstvo za čišćenje površina. Ova metoda se može koristiti i na drvenim površinama koje imaju ogrebotine – natopite kašičicu kafe toplom vodom i nežno utrljajte površinu. Ovo će umanjiti pojavu ogrebotina i mrlja.“

5. Odblokirajte sudoperu

Kuhinjska sudopera ne propušta vodu? Pokušajte da sipate talog kafe u sudoperu, a zatim tečni sapun i ključalu vodu. Ovo će vam pomoći da uklonite sve blokade i u kratkom roku oslobodite miris iz slivnika. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUK

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.