Oglas
· · Komentari: 0

Šta ne bi trebalo čistiti ALKOHOLNIM SIRĆETOM? Može trajno oštetiti određene materijale i površine

Ukoliko praktikujete čišćenje sirćetom, o ovim stvarima povedite računa

1692276432_shutterstock_2052318161.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Belo sirće ima široku primenu u održavanju higijene doma i koristi se na razne načine, kao glavni sastojak domaćih sredstava za čišćenje različitih površina.
Poznato je da je ono posebno efikasno u kombinaciji sa sodom bikarbonom.

Zašto treba čistiti sodom bikarbonom i sirćetom?

Sirće i soda bikarbona se nalaze na suprotnim stranama pH skale, odnosno mere koliko je neka supstanca kisela ili bazna. Kao bazna, soda bikarbona rastvara organska jedinjenja koja čine prljavštinu, masnoću i sl, a mineralna struktura njenih čestica obezbeđuje nežno čišćenje bez ogrebotina.

Kao kiselina, sirće dalje razlaže minerale, a kombinovanje ovih sastojaka daje neverovatne rezultate! Kada se soda bikarbona pomeša sa sirćetom, kiselina razgrađuje sodu bikarbonu, oslobađajući gas ugljen-dioksida, koji pomaže da se nečistoća u potpunosti ukloni.

Šta ne treba da se čisti alkoholnim sirćetom?

Međutim, postoje ograničenja kada je u pitanju održavanje higijene uz pomoć sirćeta.

Kako ističe Kirsti Barton, menadžerka digitalnog marketinga u kompaniji Alternative Flooring, sirće ne bi trebalo da se koristi za čišćenje tekstilnih podnih obloga: tepiha, staza, prostirki...

To nije efikasno rešenje jer nema deterdžentnost – kaže ona – tako da ne čisti ništa bolje od obične vode, a da ne pominjemo dugotrajan miris.

I ne samo što možda nećete dobro očistiti tepih nego ćete možda napraviti još veći problem.

Što je još važnije, belo sirće može da ostavi kisele mrlje, kao vino, voćni sok ili gazirano piće, a to ih čini nemogućim za uklanjanje – ističe.

Takođe, sirće moćže da razbije delikatna vlakna i ostavite tragove i da destabilizuje alkalno bojene tkanine poput pamuka, tvrdi Bartonova.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas