· · Komentari: 0
EKOLOGIJA

TREND koji rapidno raste: Da li je pokret "MALENE kuće" rešenje? (VIDEO)

Da li ste čuli za pokret samoodrživih "malenih kuća" (tiny houses), koji polako, ali sigurno raste?

O čemu se radi? Međunarodni stambeni kodeks 2018. je definisao ovaj pojam: malenom kućom smatra se prostor od 37 m2.

Pročitajte još: Indijansko proročanstvo LEDI KRV U ŽILAMA: "Doći će Dugini ratnici"?!

Šta znači mala kuća?
U SAD je prosečna veličina porodične kuće više od 250 kvadrata. Tamo se malom kućom smatra manja od 93 m2, a malenom - od 37 m2, dok neke mogu biti i jedva - sedam kvadrata,

Jedan od pionira realizacije ove ideje je Amerikanac Džej Šejfer, koji je projektant kućice od devet kvadata u kojoj živi, a nastavio je pravi planove za ovakve domove, i osnovao nekoliko kompanija koje se bave gradnjom.

Sa velikom represijom 2008. pokret malih kuća postao je popularan, jer je nudio pristupačno, ekološki prihvatljivo stanovanje.

Iako je pokret najaktivniji u Americi, interesovanje za sićušne domove postoji i u drugim razvijenim zemljama, recimo u Švedskoj, Japanu, Španiji, Britaniji, Nemačkoj (gde je zajednica Vauban izgradila 5.000 domaćinstava u staroj vojnoj bazi u Frajburgu), na Novom Zelandu, u Australiji, Francuskoj (septembra 2019. tako je otvoreno ovakvo naselje u blizini Univerziteta Sen Brijek u Bretanji).

Pročitajte još: Rade Popović, načelnik Beogradske kriminalističke policije, dobio je ZADATAK: Ko je ubio multimilionerku Dragu Mitrićević?

Foto: Youtube/ screenshot  Living Big In A Tiny House

Međutim, kućice na točkovima, koje mogu biti "parkirane" bilo gde, ipak nisu svuda naišle na dobrodošlicu. U nekim državama SAD zabranjeno je smestiti mobilni dom i na sopstvenom zemljištu, zbog lokalnih propisa koji zabranjuju "kampovanje". Ove kuće su zvanično teretna vozila. U Speru u Teksasu osnovan je 2014. prvi "grad koji je prijateljski za majušne kuće", međutim, to važi samo za one koje imaju temelje.

Ekonomska kriza 2008. dovela je do toga da malene kuće budu rešenje za one koji su preko noći ostali bez domova, a beskućnici su živeli i u šatorima i prikolicama.

Pročitajte još: ČUDO u Kazanju: U zaleđenom jezeru se prikazali Bogodica i Isus! (FOTO)

Sa niskim troškovima i relativno lakom gradnjom, malene kuće su postale sklonište za mnoge, pa su napravljeni pravi mali gradovi, a neke zajednice čak su pomagale ljudima da naprave sistem koji je samodovoljan, odnosno - da ne budu primorani da budu povezani na infrastrukturu.

Ove kućice su samoodržive Foto: Youtube/ screenshot  Living Big In A Tiny House

Sve deluje idealno zamišljeno za čovečanstvo koje više ne želi da uništava prirodu, a pritom je i isplativo za one koji tu žive. Ukoliko se stanari odreknu konzumerizma, pronašli su način da se oslobode hipoteke, poreza, računa, a trenutno su za ovakvo rešenje najviše zainteresovani "milenijalci" i penzioneri, kojima svakako odgovora da se reše suvišnih troškova i stare dane provedu u miru i prirodi. Zapravo, sviđa se svima koji bi nekako da "zaobiđu sistem".

U Detroitu se ohrabuje izgradnja ovakvih kuća, kao simbola slobode, ali i rešenje za one koji bi inače bili beskućnici, dok ih u Los Anđelesu baš i ne vole, smatrajući da prete javnoj bezbednosti.

Pročitajte još: Pismo MASONA koje se PREPRIČAVA: Isprovociraćemo socijalnu KATAKLIZMU i otvoriti vrata LUCIFERU

Nedovoljno obavešteni entuzijasti susreću se neočekivanim preprekama, pa je poznat slučaj Sare Hesting (23), koja je sa dečkom Džoom Navrockim dve godine gradila kuću od 17 m2 i postavila je na tri hektara poljoprivrednog zemljišta svojih prijatelja u Hadliju, Masačusets. Grad je utvrdio da kuća "nije u skladu sa uredbama o zoniranju".

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.