Oglas
· · Komentari: 0
BAŠTA

TRI koraka do rajske bašte, a prvi su TRI biljke koje se lako gaje (FOTO)

Žardinjere, na terasama i u dvorištima, uspešno su prezimele, kao i otpornije cveće u njima, ali sada je došlo vreme da ih osvežite, novom zemljom, novim cvećem, a možda i potpuno novim izgledom.

1617955417_Depositphotos_4356075_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Zavrnite rukave, odaberite lep prolećni dan i počnite. Za početak, dodajte zemlju, najbolje onu od humusnog treseta, pomešajte je sa starom, oplevite korov i neželjeni zeleniš, sedite prekoputa i zamislite željeni izgled i raspored cveća.

Pročitajte još: Ovog proleća su svi poludeli za ZEC stolicom koja ima TRI uloge

Napravite šemu
Ako vam je lakše, nacrtajte na papiru gde biste koju biljku da posadite, složite ih po bojama, visini ili kako vam već odgovara.

Kada ih kupite i počnete da sadite, ne zaboravite da ostavite dovoljno prostora između svake od njih, da bi mogle da se bokore prilikom rasta.

Kombinujte cveće.

Ako imate nekoliko dubljih žardinjera i više prostora, u nekoj od njih možete da zasadite drvenaste vrste, poput južne katalpe (Catalpa bignonioides), vitke ruže stablašice, tužne vrbe ili četinara, padajućeg ili običnog, pored kojih odlično izgleda niže cveće veselog kolorita, ali i lavanda ili ruzmarin, pogotovo kada narastu visoko.

Kombinujte cveće Foto: Depozit

Ukoliko želite da vam se terasa šareni tokom nekoliko meseci, posadite biljke koje cvetaju u različito vreme, a žardinjere postavite gde god nađete prostora za to. Čak iako imate sasvim mali balkon, možete na šipke ograda zakačiti nekoliko žardinjera, jednu ispod druge, staviti poneku manju saksiju na sto i oko njega i osećati se kao u prelepom cvetnom vrtu, ušuškanom u lepotu koju ste stvorili sami.

Pročitajte još: Sveće za kojima je POLUDEO svet napravite SAMI! Potrebna su vam samo 4 sastojka! (VIDEO/FOTO)

Foto: Depozit

Vodite računa o poziciji svake u odnosu na količinu sunčevih zraka i zaklonjenosti od kiše i vetra, zbog vrste cveća koje ćete joj nameniti.

Najmanje zahtevne su muškatle, hrizanteme, petunije, vrbene, frajle.

Neke od najpopularnijih i najmanje zahtevnih vrsta za održavanje jesu viseće muškatle, surfinije, begonije, vinke, petunije, hrizanteme, hortenzije, vrbene, ali i cveće zavodljivog naziva poput noćne frajle (koja cveta samo noću) i lepog jove.

Žardinjere postavite ispod prozora.

Žardinjere možete da postavite i na ispust ispod prozora. Na taj način ćete svako otvaranje okna, a i sam pogled kroz staklo, pretvoriti u mali mirisni ritual, istovremeno skrećući pažnju prolaznika na šareno obeležje vašeg stana.

Pročitajte još: Devojka je od stare TERASE napravila NOVU: Transformacija koja će vas OBORITI S NOGU (VIDEO)

Bilo da su plastične (koje možete obložiti kanapom ili ih staviti u džakove od jute), betonske, drvene, žardinjere će izgledati onako kako vi i priroda zamislite, jer će cveće vrlo brzo početi da buja iz njih, vedro se međusobno gurajući i preplićući u potrazi za svojim mestom pod suncem.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas