Oglas
· · Komentari: 0

Uređenje stana i detalji koje često zanemarujemo

Bilo da je stanu u kom živite potrebno renoviranje ili ste kupili novi i planirate da ga prilagodite svojim potrebama

1629979089_Depositphotos_162117544_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

 Jedno je sigurno, pred vama je jedan veoma obiman poduhvat, sastavljen od mnoštva detalja koji uslovljavaju jedni druge i o kojima morate da istovremeno vodite računa.

Sasvim je očekivano da vam u takvoj situaciji nešto i promakne, pa da se, kad konačno ispratite majstore i počistite za njima, simbolično lupite po čelu pitajući se kako vam to ranije nije palo na pamet ili kako je moguće da to niste primetili. Umesto da se tešite time da se to svima dešava, predlažemo da učite iz iskustava onih koji su to već prošli, i da imate u vidu da se najviše previda dešava na polju uređenja kupatila i osvetljavanja prostora.

Kade za kupatilo

Renoviranje kupatila predstavlja projekat unutar projekta, odvlači veliki deo vremena i planiranih sredstava. Pre svega, u njemu će se ukrštati svi majstori koje ste morali da angažujete, vodoinstalateri, keramičari i električari, pa će dinamika radova zavisiti od njihovog usklađivanja. Pored toga, automatski se nameće mnoštvo detalja oko kojih ćete u kratkom periodu morati da se odlučite, od podnih i zidnih pločica, preko izbora ormarića i ogledala, lavaboa i wc šolje, slavina i držača za peškire. Prilikom odabira pomenutih elemenata verovatno ćete se voditi, u zavisnosti od konkretne situacije, cenom, preporukom, brendom, uslovima dostave ili mogućnošću da celokupnu kupovinu završite na jednom mestu. Jedan od najčešćih detalja koji biva zanemaren i čijem se izboru ne poklanja dovoljno pažnje jesu kade za kupatilo. Većina nas će se voditi time da je to samo kada i da tu nema neke posebne filozofije, pa nema potrebe oko toga gubiti vreme ili će se truditi da se uklopi u predviđeni budžet za renoviranje kupatila, pa će za kupovinu kade odvojiti kusur, nakon što je obezbedila sve ostale elemente. Najčešće greške ili previdi se tiču veličine, pa se može desiti da vam kada bude premala naspram fizičke konstitucijie ili da bude prevelika i da pojede prostor i otežava kretanje kroz kupatilo. Takođe, na oko lepe kade mogu ponekad da budu i neudobne, pa onda ipak nećete moći da uživate u toploj kupki. Prilikom odabira ne treba zaboraviti ni održavanje, jer se neki materijali peru teže i duže od ostalih i zahtevaju upotrebu određenih hemijskih sredstava, a na određenim bojama će fleke od vode i kamenca biti vidljivije i zahtevaće češće ribanje. 


Posetite salon rasvete

Nakon što sklopite okvirnu sliku o tome kako želite da vaš stan izgleda u budućnosti, a pre nego što to saopštite majstoru koji treba da vam postavi kablove na koje ćete priključite svoje buduće izvore svetlosti, predlažemo da posetite makar jedan salon rasvete. Iako kupovina online možda deluje primamljivije i povoljnije, možda bi u ovom slučaju bolje bilo štedeti živce nego vreme i novac. Naime, odlaskom u salon rasvete ćete imati priliku da se, pored konsultovanja sa stručnom osobom, uživo uverite u jačinu i toplotu svetlosti, mogućnost pozicioniranja i opsege različitih svetiljki. Ukoliko se prilikom odlučivanja budete vodili samo estetikom, može vam se desiti da čkiljite dok čitate ispod baš lepog lustera koji istovremeno i guši  prostoriju svojom veličinom. Promena pozicije ili motaža drugog tipa svetiljke može zahtevati dodatne radove, izbušene zidove i prašinu u tek obnovljenom stanu, ili preskakanje produžnog kabla kao manje zlo. Takođe, biće vam potrebna različita toplota i snaga svetlosti za spavaću sobu i ostatak stana, različite zidne lampe za radnu sobu, čitanje u dnevnom boravku i dekoraciju hodnika.

Izaberite prektičan pod za terasu

Terasa uvek nekako bude na kraju kada pravimo planove renoviranja stana ili kuće. Velika greška jer je terasa upravo ona mala oaza koja nam omogućava trenutke odmora i opuštanja, mesto za spontani razgovor kao i prostor kada nam treba minut za sebe. Kako bi nam ugođaj bio potpun a okruženje praktično, neophodno je izabrati odgovarajući pod za terasu. Drvene obloge su uvek dobar izbor jer pored dugovečnosti u lakog održavanja nude i ambijent u skladu sa prirodnim materijalima, te nam omogućavaju da napravimo pravu malu zelenu oazu i te kako neophodnu u ovom užurbanom tempu današnjeg života.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas