Oglas
· · Komentari: 0
geni

Da li će dete da ima KOVRDžAVU KOSU? Ovi faktori su ključni

Pitate se da li će vaše dete da ima kovrdžavu kosu

1665922385_children-gdaea065e7_1280.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Genetske informacije koje su "ugrađene" u naše telo stvaraju formulu za to kako će da nam izgleda kosa.

Drugi faktori, kao što su ishrana, zdravstveni uslovi i hormoni, imaju manji uticaj od DNK sa kojim ste rođeni. Ako su vam oba roditelja rođena sa kovrdžavom kosom, velike su šanse da ćete se i vi roditi sa kovrdžavom kosom. Međutim, postoje slučajevi kada, iako oba roditelja imaju kovrdžavu kosu, a njihovo dete ima kosu ravne teksture.

Kovrdžava kosa i geni

Kovrdžava kosa se smatra "dominantnom" genskom osobinom, a ravna kosa „recesivnom“. To znači da ako vam jedan roditelj da dva gena za kovrdžavu kosu, a drugi roditelj vam da gene za ravnu kosu, velike su šanse da ćete da imate kovrdže.

Oba roditelja vam daju dve genetske informacije, zovu se aleli, a određuju kakav će biti vaš tip kose. Dva alela biološkog oca kombinuju se sa dva alela biološke majke, dajući vam ukupno četiri. Dominantni gen je onaj koji nađača recesivni gen kada su dve različite karakteristike prisutne u jednom delu DNK.

Pročitajte još: Istraživanje pokazalo: Deca koja idu u vrtić postižu bolje uspehe u školi od one koju čuvaju bake, deke ili dadilje

Dominantni gen će postati vidljiva osobina osobe rođene sa obe karakteristike u svojoj DNK. Recesivni gen je deo genetske informacije koju ne možete da vidite, ali koju možete da nosite. Recimo ako otac ima kovrdžavu kosu to ne znači da su oba njegova alela za kovrdžavu kosu. Pošto je kovrdžava kosa dominantna, možda je rođen sa kovrdžavom kosom, ali ima i alel za ravnu kosu. Recimo i da vaša majka ima ravnu kosu, možda je nasledila dva alela za ravnu kosu. To bi značilo da imate tri alela za ravnu kosu i samo jedan za kovrdžavu kosu, piše Healthline.

Ne postoji nužno jedan jedini gen koji uzrokuje da vaša kosa postane kovrdžava. Vaš tip kose je rezultat toga kako se DNK vaših roditelja kombinuje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas