Oglas
· · Komentari: 0

Da li se GEN ZA ĆELAVOST nasleđuje od majke ili oca? Pitanje je koje muči mnoge

Naučna istraživanja su nedvosmisleno utvrdila da genetika igra fundamentalnu ulogu u razvoju ćelavosti, gubitka kose ili alopecije kod muškaraca

1700570177_shutterstock_2293491527.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

U osnovi ovog stanja leži gen receptora androgena (AR), koji se nalazi na Ks hromozomu. Ovaj gen je osetljiv na dihidrotestosteron (DHT), moćni oblik testosterona, a njegova aktivnost je centralna za zdravlje i rast folikula dlake.

Postoje različiti oblici alopecije, a najčešća je androgena alopecija. Androgenu alopeciju karakteriše predvidljiv obrazac gubitka kose, koji obično počinje opadanjem kose i stanjivanjem na temenu. Na ovo stanje prvenstveno utiče genetika, što ga čini naslednom osobinom. Istraživači su identifikovali da je određeni gen na Ks hromozomu, poznat kao gen receptora androgena (AR), usko povezan sa ćelavošću kod muškaraca.

Veća je verovatnoća da će dete sa porodičnom istorijom androgene alopecije samo doživeti ovu vrstu gubitka kose.

Geni za ćelavost potiče od majke ili oca

Odakle dolazi ćelavost? Kada je u pitanju genetika po pitanju kose, nasleđivanje predispozicije za ćelavost kod muškaraca, oba roditelja doprinose genetskoj strukturi. Iako se nekada smatralo da je ova osobina isključivo nasleđena sa majčine strane, nedavne studije su rasvetlile činjenicu da genetski faktori oba roditelja značajno utiču na verovatnoću ćelavosti.

Veruje se da se ova nasledna osobina prenosi kombinacijom gena oba roditelja. Ključni igrač u ovom nasleđu je gen receptora androgena, koji se nalazi na Ks hromozomu. Ks hromozom nosi AR gen odgovoran za ćelavost kod muškaraca. Pošto muškarci nasleđuju jedan Ks hromozom od majke i jedan I hromozom od oca, oni dobijaju gen ćelavosti sa majčine strane.

Studija sa Univerziteta u Bonu u Nemačkoj iz 2005. godine je to potvrdila i dodala ulje na vatru, u mitu o majci ćelevih sinova. I tačno je: ovaj nasledni faktor je dominantniji na majčinoj strani. Pored toga, gen za ćelavost može preskočiti generacije i preskočiti ljude unutar iste generacije. Ako vaš tata, tj deda vašeg sina, ima gustu kosu, ali brat nema, velike su šanse da ćete pratiti ujakovo ćelavljenje.

Genetski rezultat pokazuju da postoje milioni porodica u kojima stariji brat dobija kosu Džordža Klunija, dok mlađi brat ima izgled Vin Dizela, ili obrnuto.

Dakle, ako je većina muškaraca sa mamine i očeve strane ćelava, onda svi vaši sinovi i braća imaju povećanu sklonost da budu ćelavi po muškom uzorku.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas