Oglas
· · Komentari: 0

Da li prekomerno konzumiranje slatkiša i sokova može pojačati opadanje kose kod muškaraca? Istraživanja dala zaniljive rezultate

Ako imate problem sa prekomernim opadanjem kose, trebalo bi da povedete računa o namirnicama koje unosite

1684746910_shutterstock_2107810544.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Sa gubitkom kose suočavaju se mnogi muškarci. Uzrocima ovog problema bavili su se brojni istraživači i naučnici, a nova studija je pokazala da je jači pol, kod kojeg je primećeno značajno opadanje kose, konzumirao gotovo dvostruko više zaslađenih pića u odnosu na druge.

Gubitak kose pogađa 30-50 odsto muškaraca do 50. godine, ali stručnjaci ukazaju na mogućnost povećanja ove stope. U istraživanju je učestovalo više od hiljadu studenata i nastavnika prosečne starosti 27,8 godina iz 31. kineske provincije. Oni su naveli osnovne sociodemografske podatke o sebi, zatim one koji se tiču njihove kose, načina ishrane i života, kao i psihološkog stanja.

Bila su pitanja i o zaslađenim pićima - sokovima, gaziranim, energetskim i sportskim napicima, zaslađenom mleku, kafi i čaju. Čak 57,6 odsto ispitanika reklo je da ima problem sa opadanjem kose, a istraživači su otkrili da je verovatno reč o starijim, sadašnjim ili bivšim pušačima, koji su nedovoljno spavali, doživeli težu traumu ili su anksiozni. Rezultati su pokazali i da su muškarci s poremećajem opadanja kose jeli više pržene hrane, slatkiša i meda, a manje povrća.

Prema ranijim studijama, visok unos šećera povezan je s problemima mentalnog zdravlja, dok je jedna meta-analiza otkrila da osobe koje piju tri limenke kole dnevno imaju 25 odsto veći rizik da obole od depresije, u odnosu na one koji ne konzumiraju zaslađena pića.

Bonus video:

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas