Oglas
· · Komentari: 0

Zbog čega MUŠKARCI ĆELAVE? Nekima se ovaj problem javlja još pri kraju 20-tih, mada je najčešće izražen pri kraju treće i početkom četvrte decenije

Muškarci u našoj zemlji sve češće ostaju bez kose

1688644439_profimedia-0306585645-gubljenje-kose.jpg
Foto: profimedia
Oglas

Nije tajna da preko 50 odsto muškaraca u nekom periodu života počinje da ćelavi. Nekima se ovaj problem javlja još pri kraju dvadesetih, mada je najčešće izražen pri kraju treće i početkom četvrte decenije. Postoje brojni preparati i kozmetički tretmani za rešavanje ovog problema, ali je možda muškarcima važno da pre nego što počnu da koriste neki od njih, saznaju koji su uzroci njihovog gubitka kose.

Genetika

Najčešće se kaže “Kakav otac, takav sin“, što naravno znači da ako je tata ćelav, biće i sin. Međutim, geni koji podstiču ćelavost nasleđuju se i po majčinoj liniji. Pogledajte zato i rođake po majci, ako želite da saznate da li imate genetske predispozicije.

Stres

Konstantan stres dovodi do disbalansa hormona kod muškaraca, pa tako dlaka počinje da se istanjuje i vremenom da opada.

Slaba cirkulacija

Dlake na glavi rastu iz folikula koje hrani krvotok. Zbog toga je loša cirkulacija direktno povezana sa opadanjem i proređivanjem kose.

Loša ishrana

Kosa je izgrađena od keratina, koji je vrsta proteina. Zbog toga je ishrana siromašna proteinima, potencijalni uzrok ćelavosti. To se pre svega odnosi na brzu hranu koja je,pored toga što nema dovoljno proteina, siromašna i gvožđem, koje je takođe važno za rast kose.

Svakodnevno pranje

Svakodnevnim pranjem, naročito jako koncentrisanim šamponima, skida se prirodno ulje koje luči skalp glave, a pomaže kosi da ostane zdrava. Dlaka postaje tako suva i krta, pa je njeno opadanje lakše.

Frizura

Neke frizure potpomažu opadanje kose, zbog toga što vuku folikul. Takav slučaj je sa “jež “frizurom, ili dugačkom kosom vezanom u rep. Takođe, preterano korišćenje gelova za oblikovanje frizure, ubrzava ćelavljenje.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas