Oglas
· · Komentari: 0

Kada je beba spremna za čvrstu hranu? Znakovi na koje treba da obratite pažnju

Većina beba je spremna za uvođenje čvrste hrane između četiri i šest meseci, što je preporuka i pedijatra

1675942214_shutterstock_332361776.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Ukoliko želite da požurite sa uvođenjem kašica, važno je da budete upoznati sa bitnim stvarima. Postoje mnogi razlozi zašto ne treba bebama prerano da uvedete čvrstu hranu.

Prvo, probavni sistem još nije dovoljno razvijen za ovakvu vrstu obroka, potom imaju tendenciju da nesvesno izbacuju hranu iz usta, a takođe im još uvek nedostaje enzim koji pomaže u razgradnji čvrstih namirnica. Osim toga u prvih šest meseci bebinog života sve nutritivne potrebe zadovoljene su isključivo majčinim i adaptiranim mlekom. Prerano uvođenje hrane može takođe da izazove zdravstvene probleme u kasnijem uzrastu kao što je gojaznost.

Međutim bez obzira na vašu procenu i savet pedijatra, najvažnije je da pratite razvoj svoje bebe. Ona će jasno da vam stavi do znanje kada je spremna za prve kašice.

Ovo su znaci na koje treba da obratite pažnju:

  • Vaša beba može da sedi u stolici za hranjenje - za sigurno i bezbedno davanje hrane, važno je da beba bude u pravilnom položaju za hranjenje i da drži stabilno glavu dok je naslonjena. U suprotnom biće joj neprijatan taj položaj i sigurno će odbiti hranu.
  • Refleks izbacivanja jezika je nestao - on je ključan kako beba ne bi non stop izbacivala hranu. Isprobajte ovaj test: razredite malo hrane majčinim i adaptiranim mlekom i dajte bebi na vrhu kašičice, ako odmah ispljune, onda je ovaj refleks i dalje aktivan, a vaša beba još nije spremna na čvrstu hranu. 
  • Vaša beba pokazuje intersovanje za hranom koju jedete - ako želi da je dohvati ili dodirne, onda slobodno krenite sa prvim kašicama. 
  • Vaša beba može širom da otvori usta - to je znak da će vaša beba moći da jede hranu bezbedno.

BONUS VIDEO

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas