Oglas
· · Komentari: 0

Kako da sebi obezbedite zdrav san kad imate bebu? Već u prvim danima shvatite šta je značilo ono „spavaj dok možeš“ koje ste slušali tokom trudnoće

Kad dobijete bebu, zdrav san je prvo što izgubite

1687681509_profimedia-0324042127-roditelji-beba.jpg
Foto: profimedia
Oglas

Nakon porođaja, eć u prvim danima shvatite šta je značilo ono- „spavaj dok možeš“ što ste toliko puta čuli za vreme trudnoće, od žena sa ozbiljnim izrazom lica koji je nagoveštavao da one znaju nešto što vi ne znate i da unapred saosećaju sa vama.

Pa, sada znate – roditeljstvo je divno i blagosloveno, ali ponekad vam se čini da su blagodeti precenjene, možda upravo zato da bi se ublažili napori koje neprestano morate da ulažete. I to ne samo da biste ispunili dečije potrebe, već i da biste ostali zdravi i normalni. U tom kontekstu, zdrav san je najteži zadatak i najveći izazov kada imate bebu.

U roditeljskoj borbi za dobrobit vaše bebe i za sopstvenu stabilnost, brzo ćete navići na to da ste u svakom trenutku dežurni, da dremate kad vam se ukaže prilika i da skačete iz najdubljeg sna čim beba počne da se meškolji i stenje. Majke spavaju sa jednim otvorenim okom i jednim načuljenim uhom, što na kraju znači da su totalno neispavane, mesecima, pa i godinama. Ipak, postoje neki trikovi koje treba da znate i praktikujete, kako biste uhvatili nešto zdravog sna kad god imate priliku, odnosno, da maksimalno iskoristite svaki minut na jastuku.

Svež vazduh i zdrav san

Svež vazduh je potreban i vama i bebi za zdrav san i zato su svakodnevne šetnje prioritet. To je relativno lako dok je beba u kolicima, a kolica su dobra i za dodatni „bagaž“ – sve što uspete da kupite, možete staviti u korpu ispod kolica, ili zakačiti za ručice, ako koristite laka kolica. Idealno bi bilo da imate prepodnevne i popodnevne termine za šetnju, tako ćete sebi obezbediti dovoljno kretanja i boravka na svežem vazduhu, a vaša beba će u prvo vreme brzo zaspati prilikom šetnje u kolicima, zatim će spavanje preći u dremku i svakog meseca će postajati sve aktivnija u posmatranju i reakcijama na svet oko sebe.

Iskoristite moć belog šuma

Slušajte zvuk belog šuma tokom noći – počnite sat vremena pre spavanja i ostavite ga da se tiho čuje tokom cele noći. Beli šum će uspavati i vas i vašu bebu i pružiće vam zdrav san uz dublje opuštanje i osećanje sigurnosti.

Postoje brojni proizvodi i aplikacije koji kombinuju umirujuću muziku, zvuke prirode i beli šum, kako bi doneli osećaj smirenosti pred spavanje i čije funkcije možete kontrolisati.

Ritual opuštanja za zdrav san

Napravite sopstveni večernji ritual opuštanja, za vas i vašu bebu, koji postavlja scenu za zdrav san tokom noći. Okupajte bebu uz prigušeno svetlo i umirujuću muziku, a možete se i zajedno okupati ili istuširati i na taj način osnažiti svoju vezu sa detetom. Rituali pred spavanje uključuju maženje, igranje, pevanje pesmica, blizak telesni i emotivni kontakt sa detetom, bez distrakcija, kao što je telefon ili televizor. Pripremite teren za zdrav stan tako što ćete obezbediti vreme potpunog posvećivanja detetu, bez ikakvih ometanja sa strane.

Atmosfera u spavaćoj sobi

Kvalitet sna vaše bebe uticaće ne samo na kvalitet vašeg sna, već i na ukupnu dobrobit svih članova porodice – zdrav san je prioritet i za bebu i za vas, potvrđuju stručnjaci, predlažući da spavaća soba bude zamračena, kako prodiranje svetlosti ne bi budilo bebu već u zoru i kako svetlost koja uveče dopire sa ulice ne bi smetala bebi – zamračenje može pomoći detetu da se „isključi“ i kod vas podstaći oslobađanje melatonina, hormona spavanja, pa ćete oboje bolje i čvršće spavati.

Temperatura vazduha je takođe bitna – u spavaćoj sobi treba da bude malo hladnije (od 16 do 20 stepeni), a ako ne možete da prilagodite temperaturu, obucite bebu za spavanje u skladu sa uslovima. Telesna temperatura pada kao deo procesa uspavljivanja, pa je zato bolje spavati u hladnijoj sobi.

Neka vaša rutina bude predvidljiva i ujednačena – to zaista može pomoći bebi da se oseća sigurno i bezbedno, jer zna šta sledi, a vi možete planirati svoj dan. Zdrav san je prirodna posledica ispunjenog dana, koji se odvija na prepoznatlljiv i izbalansiran način, uključujući i dnevnu dremku.

Normalno je da se vaša beba oslanja na vas da joj pomognete da se uspava, ali sa odrastanjem, navike se menjaju i možete postepeno modifikovati rituale i smanjivati svoje učešće u uspavljivanju. Normalno je i da dete postaje sve nezavisnije od vas i vaše pomoći tokom odrastanja, a vi treba da prepoznate prirodnu težnju svog deteta i da je podržite svuda gde je primetite. Vremenom će beba „uhvatiti ritam“ spavanja odraslih – neke bebe još u prvoj godini počnu da spavaju cele noći, dok nekoj deci treba više vremena da ustale noćni san. Vaš zdrav san zavisi od ritma spavanja vaše bebe, ali vi ne možete čekati da dete odraste da biste se naspavali. Pokušajte da primenite onaj „narodski“ savet, da spavate kad beba spava. Ostavite se sređivanja i kućnih poslova kad beba zaspi – iskoristite to vreme za ono što vam je dragoceno. Lezite i uspavajte se zajedno sa bebom, ili uživajte u toploj kupki, čitanju ili nekoj drugoj aktivnosti koja vam obnavlja energiju i koja vam je važna barem koliko i spavanje, a za koju nemate vremena.

Smanjite svoja očekivanja

Stav koji imate prema svom doživljaju roditeljstva u najvećoj meri utiče na neutralisanje stresa kome vas napori roditeljstva, zbunjenost i nesanica izlažu. Realno je očekivati da ćete tokom prve godine imati mnogo besanih noći i da će vam u nedostatku sna biti potrebni drugi izvori energije – možete imati potrebu da više jedete, što može otežati povratak na normalnu težinu (i pojačati stres). Takođe, možete očekivati da će sve uobičajene aktivnosti u kojima ste uživali (druženje, vreme za sebe, intelektualni i zabavni sadržaji) spasti na najniži nivo, ili prestati. Možete se osećati kao bebin servis, fabrika mleka, neko ko je potpuno u službi svog mladunčeta i možete izgubiti osećaj sebe. Najverovatnije ćete sve to iskusiti, a razliku pravi jedino to da li prihvatate te promene kao normalan deo procesa odgajanja bebe i prilagođavanja odrastanju vašeg deteta, ili podležete očajanju, besnite i osećate se prevareno (niko vam nije rekao da je tako teško biti majka), zbog čega opet krivite sebe i verujete da ste loša majka. To sve spada u zbunjenost i napore roditeljstva i vremenom ćete biti sve bolji u tome, ali ključno je da prihvatite realnost svog života nove majke i da joj se prilagodite, fizički i psihički.

Tražite – i prihvatite – svu pomoć koju možete dobiti i smanjite svoja očekivanja, budite svesni da se stare navike možda nikada neće vratiti i obnoviti, ali steći ćete neke nove, jer se i vi menjate i rastete zajedno sa svojim detetom. Majčinstvo je iskustvo koje vam menja život na svaki način, zato prihvatite izazov i otvorite se za to iskustvo na svim nivoima – tako ćete svakog dana nešto naučiti i istovremeno produbiti svoju svesnost i svoju vezu sa bebom.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas