· · Komentari: 0
PSIHOLOGIJA

Ovu grešku roditelji muške dece često prave, a može biti kobna!

Iako smo duboko zagazili u 21. vek, verovanje da mušku decu treba od malena vaspitavati čvršće i dalje je duboko ukorenjeno

1628003705_mama-i-sin.jpg
Foto: Pixabay

Veruje se, dakle, da sinove treba manje maziti i od njih očekivati da budu jaki, da ne plaču, da budu borbeni i snažni. Ipak, nauka kaže drugačije, zapravo suprotno.

Pročitajte još: Bilo vam je pred očima: Ovo je najjednostavniji način da dete jede POVRĆE

Nedavna studija otkrila je da dečaci, u prvim godinama svog života, treba da budu tretirani sa više nežnosti i saosećeanja nego što je to potrebno devojčicama.

Zašto je teže vaspitavati dečake?

Čuveni neuropsiholog Alan Šor predstavio je novije istraživanje koje dokazuje da se desna hemisfera mozga sporije razvija kod dečaka nego kod devojčica. Šta to znači? Pa, najprostije rečeno, dečaci su manje osetljivi na zvuke i na osobe koje ih okružuju, što ih može učiniti zahtevnijim i "težim". Za njih je teže da tolerišu stres i manje su otporni na neuropsihijatrijske poremećaje, kao što je poremećaj pažnje, autizam... koji se manifestuju u ranom detinjstvu.

Stoga, dečaci koji imaju strožije majke, koji su odmalena vaspitavani čvrstom rukom, bez mnogo emocija, postaju anksiozniji, što onda utiče na formiranje neuronskih veza u mozgu, odgovornih za samokontrolu i socijalizaciju. Lek za to je nežna, čvrsta veza sina sa majkom, zasnovana na razumevanju, ispunjavanju detetovih potreba za ljubavlju i blizinom.

Ovo ima ogroman uticaj na razvoj mozga baš u prvoj godini života.

4 saveta Alana Šora roditeljima:

- Ne razdvajajte sinove od majki po rođenju. Razdvajanje od majke odmah nakon porođaja uzrokuje ogroman stres kod sve dece, ali za dečake je to naročito važno jer se kod njih primećuje nagli rast hormona stresa (kortizol). Ako duže budu razvojeni od majke, pa se visok nivo stresa održi neko vreme, to može imati ozbiljan uticaj na razvoj mozga i na zdravlje deteta.

- Provedite sa svojim sinom celo porodiljsko odsustvo ili najmanje do prvog rođendana. U ovom periodu sunajranjiviji.

- Ne budite strogi prema njima, posebno ne u prvoj godini života. Izbegavajte stres, pristupajte im sa strpljenjem, jer oni veoma dobro primećuju negativne emocije. Ne branite im da plaču i nemojte ih zbog toga posramljivati. Ne ostavljajte ih same kada su uplakani, makar sami bili krivi zbog toga. Oni tada pate i potrebna im je potvrda da su vredni ljubavi. Često ih grlite, mazite, ljubite.

Pročitajte još: Skratio si mi život! To nije istina, deca produžavaju život!

 

- Na male dečake posebno negativan uticaj mogu imati spoljni toksini (fenol, na primer). Kod njih oni mogu napraviti ozbiljan problem upravo u razvoju desne hemisfere. Iako možda deluje kao paranoja, ali moramo uvek biti oprezni sa svime što okružuje našu decu.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.