· · Коментари: 0
ЗДРАВО ЈЕ

Пустите децу да се испрљају! Постоји ДОБАР РАЗЛОГ!

Охрабрујте децу да се играју и проводе време напољу од "малих ногу" јер касније може бити превише касно, каже др Прајс.

1607175309_Depositphotos_46730525_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Ниједна мама сигурно није одушевљена када треба да опере флеке од земље и траве са дечје одеће. Међутим, истраживања показују да је боље за здравље ако пустите дете да се мало испрља, а стручњаци то називају хипотезом хигијене.

Ову теорију изнео је још 1989. године британски епидемиолог Давид Страцхан. Он је приметио да су деца у већим породицама склонија алергијским реакцијама, али је дошао до закључка да изложеност алергијама јача имуни систем.

Прочитајте још: Да ли знате колико чаша ВОДЕ дневно треба да попије дете?

Од тада, ова хипотеза је обезбедила објашњења за пораст ауто-имуних болести у развијеним земљама – у САД-у је годинама уназад све више оболелих од дијабетеса типа 1, мултипле склерозе, запаљенских болести црева, астме и различитих алергија.

Истраживачи који су проучавали хипотезу хигијене тврде да је кривац за пораст ауто-имуних болести, попут дијабетеса типа 1, мултипле склерозе, запаљенских болести цријева, астме, алергија – то што превише водимо рачуна о хигијени.

Прочитајте још: Промене које доноси УЛОГА ОЦА: Мушкарци се тада мењају у потпуности

Фото: Депозит

Студија имунолога докторке Кристине Прајс са Јејл Универзитета показала је да врста бактерија које се могу наћи на фармама јача имуни систем деце. Управо због тога, стручњаци саветују родитељима да пусте децу да се испрљају док се играју.

Охрабрујте децу да се играју и проводе време напољу од "малих ногу" јер касније може бити превише касно.

Истраживање је показало да деца у породицама где се судови перу ручно такође имају јачи имуни систем од малишана у чијим се породицама користе машине за прање судова.

Прочитајте још: Шта све треба обавезно да садрже оброци за ДЕЦУ?

Након спровођења неколико студија, стручњаци тврде да је погрешно држати децу "под стакленим звоном", односно да их треба пустити да се играју напољу, а што да не, и да се испрљају јер то јача њихов имуни систем.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.